27 жовтня 2017

Участь державної лісової охорони у роботі територіальної, дільничної виборчих комісії на платних засадах є корупційним правопорушенням - Олег Сторчоус



29 жовтня 2017 року – вибори в ОТГ. Постановою ЦВК №164 від 18 серпня 2017 року призначені перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад у 202 об’єднаній територіальній громаді і відповідних сільських, селищних, міських голів.

Відповідно до ч.3 ст. 29 Закону України «Про місцеві вибори», за рішенням виборчої комісії голова, заступник голови, секретар або в разі їх відмови інші члени територіальної виборчої комісії (загальною кількістю не більше трьох осіб), дільничної виборчої комісії (загальною кількістю не більше двох осіб) протягом виборчого процесу можуть виконувати свої повноваження у виборчій комісії на платній основі на підставі цивільно-правового договору між ними і виборчою комісією. Зазначені особи на цей період увільняються від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням стажу роботи. Голова, заступник голови, секретар виконують свої повноваження на постійній основі. Умови оплати їх праці встановлюються Кабінетом Міністрів України, оплата здійснюється за рахунок коштів бюджету.

Таким чином, участь в роботі виборчих комісій в якості членів при отриманні ними відповідної оплати за таку діяльність (на підставі цивільно-правового договору), є оплачуваною діяльністю.

Відповідно до п. 1 ч.1 ст. 25 Закону України «Про запобігання корупції» особам, зазначеним у пункті 1частини першої статті 3 цього Закону, зокрема посадовим особами державної лісової охорони,забороняється займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

Таким чином, посадовцям державної лісової охорони забороняється отримувати плату (укладати відповідний цивільно-правовий договір) за роботу в якості голови, заступників, секретаря або членів виборчої комісії. Вказані дії тягнуть адміністративну відповідальність за ч.1 ст.172-4 КУпАП як корупційне правопорушення. Інакше кажучи: державній лісовій охороні можна прийняти участь у роботі ДВК, але виключно безоплатно, про що заздалегідь письмово повідомити виборчу комісію.

Звертаю увагу, що протягом 2013 – 2016 років мали місце факти притягнення до адміністративної відповідальності посадовців держлісохорони на платних засадах, про що судами відповідні особи були притягнуті до адмін.. відповідальності. Приклади: –

http://reyestr.court.gov.ua/Review/55735027

http://reyestr.court.gov.ua/Review/55180040

http://reyestr.court.gov.ua/Review/44192460 

та ін.

Вказану інформацію рекомендується негайно довести до відому державної лісової охорони ОТГ, де планується проведення виборів.

27.10.2017
qr generator

0 коммент.:

Дописати коментар