01 травня 2018

В лесах начался пожароопасный период. Лесники вышли в рейды



Обережно пожежа. Лісівники Харківщини попереджають про небезпеку, що може знищити десятки, а то і сотні зелених насаджень. Причиною тому може стати як маленький недопалок від цигарки так і не загашене багаття після пікніку на галявині. Хвойна підстілка вже висохла, констатують лісничі. Навіть після тривалого дощу їй достатньо доби аби стати сухою.

Руслан Чагаровський директор ДП "Жовтневий лісгосп"

Територія Жовтневого лісового господарства складає 48 300 гектарів. Хвойні насадження складають 25 %, всі інші 75% листяні насадження. В хвойних насадженнях починаючи з квтіня місяця і до жовтня - пожежонебезпечний період. У минулому році у нас сталося 92 пожежі, що ми локалізували власними силами. Це територія в районі 13 гектарів. Лісова охорона працює у посиленному режимі, тому що суха підстилка в лісі. Це по-перше. Люди скучили за шашликами на природі, люди скучили за сонечком.

Тож у найбільшій зоні ризику хвойні ліси. Бо саме палаюча хвойна підстилка за кілька хвилин перетворює багатовікові насадження в згарище. З цим хранителі лісу намагаються боротися своїми силами. Тому на в'їздах в лісопосадки встановлюють шлагбауми, які унеможливлюють в'їзд автранспорту, а уздовж траси розпушують грунт тракторами.

Руслан Чагаровський директор ДП "Жовтневий лісгосп"

В пожежонебезпечний період задіяно в лісгоспі 9 пожежних машин, 6 пожежних тракторів і мив прошлому році і в позапрошлому купили 2 пожежних модуля. Включно з першого дня пожежонебезпечного періоду у нас проводяться рейди, у нас є рейдові бригади. В сутки виїзджає 2 бригади, одна в дневний, інша в нічний час. Ми виявляємо як порушників незаокнних порубів так і тих порушників, які розводять в лісі багаття.

Олександр Рамазанов лісничий Ракитянського лісництва ДП "Жовтневий лісгосп"

Було встановлено вежу відеоспостереження для попереднього виявлення лісових пожеж. Ця вежа охоплює територію Ракитянського лісництва, Мереф'янського лісництва та частково Нововодолажського лісництва. 64-х кратне збільшення камери дозволяє нам спостерігати за найвіддаленішими кварталами лісництва та попередньо виявляти пожежі на їх ранніх стадіях.

Лісівники Харківщини звертаються до всіх, хто проводить свій відпочинок в лісі. Особливо до любителів посмажити шашлики. Пам'ятайте - покинуте вогнище, чи маленький незагашений недопалок можуть за лічені хвилини наробити багато біди. Яку виправляти доведеться роками.



1 мая 2018, 12:33
http://strichka.com/item/77873340

0 коммент.:

Дописати коментар