Нині у лісі – період достигання чорниці. Перші ягоди найбільш досвідчені ягідники збирали ще два тижні тому. А останніми днями волинські ліси вщент наповнилися збирачами солодкої чорної ягоди.
Загалом на Волині – понад сімсот тисяч гектарів лісів. Науковці встановили, що без шкоди для їхнього майбутнього тут можна збирати майже п’ять тисяч тонн ягід чорниці, – повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.
Останніми роками «чорничні ліси» Волині взагалі створюють «конкуренцію» деревині. Щороку до бюджету сплачується кілька мільйонів гривень збору за спецвикористання побічних лісових ресурсів.
Рішенням Волинської обласної ради затверджено порядок отримання дозволу на використання рослинних ресурсів місцевого значення в порядку спеціального природокористування та механізм стягнення податків з підприємців, комерційних структур, які збір ягід чи грибів тимчасово зробили своєю постійною роботою. А обласна державна адміністрація через спеціально створену комісію, у якій представлено всі зацікавлені сторони, взяла на себе координацію процесу.
Все відбувається під постійним контролем лісівників. Допомагають державній лісовій охороні у цьому, звісно, і працівники правоохоронних органів та податківці, а також органи місцевого самоврядування.
Можливість зібрати ягоди для власних потреб мають усі охочі. Лісівники лише просять:
- бережно ставитися до чорничників, які дуже пошкоджуються за умови збирання ягід гребінками;
- відповідально поводитися з вогнем, адже зараз у лісі – високий клас пожежної небезпеки;
- дотримуватися у лісі чистоти.
Довідка. Чорниця – чи не найкорисніша з усіх корисних у лісі. І листя, і ягоди, і пагони цієї рослини по праву вважають універсальними лікарськими засобами, які широко застосовуються як у народній, так і в традиційній медицині.
Ось тільки декілька фактів цілющих властивостей цієї ягоди:
- сприяє оновленню клітин сітківки ока і покращує кровообіг, тобто благотворно впливає на зір;
- коли систематично їсти чорницю, помітно покращується пам’ять;
- неоціненна користь для хворих цукровим діабетом;
- сприятливий вплив на травну систему;
- чорничний сік має бактерицидну дію, згубно діє на збудників дизентерії та черевного тифу;
- завдяки вмісту великої кількості антиоксидантів вживання чорниці знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань;
- завдяки своїм бактерицидним властивостям, чорниця корисна при запаленнях сечостатевих шляхів і нирок;
- систематичне вживання чорниці допомагає зберегти мозок молодим;
- п’ють чай із відвару листя і ягід чорниці при застуді, кашлі і головному болі;
- ягоди і листя чорниці відновлюють багато функцій людського організму і активно перешкоджають старінню.
0 коммент.:
Дописати коментар