З початком грибного сезону, коли багато користувачів соцмереж діляться фотографіями знайдених грибів, а ще більше людей їм заздрять, vsim.ua пропонує ознайомитися з важливими правилами.
Початківці й досвідчені грибники з відрами та рюкзаками активно з'їжджаються в ліси, щоб відхопити трохи цих малюків у капелюшках. Однак, серед них часто трапляються й неїстівні, або ж отруйні, яким точно не місце на вашій кухні.
Так, в червні у Віньковецькому районі четверо людей потрапило до лікарні з діагнозом отруєння грибами. За словами лікаря, люди їли гриби, які назбирали на полі та в лісі.
Про це повідомляє прес-служба Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства.
Про це повідомляє прес-служба Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства.
Всі, хто виходить на «тихе полювання», мають знати, що існують міфи і реальність, про які не можна забувати:
- Міф 1. Чим більший гриб, тим він кращий. Реально: великі гриби, швидше за все, перестигли, отож накопичили в собі продукти розпаду білків. Це здатне викликати розлади травлення та нервової системи.
- Міф 2. Всі їстівні гриби мають приємний смак, а поганки – неприємний. Реально: бліда поганка теж може бути ніжною на смак і зовсім не гіркою. Те саме можна сказати і про інші отруйні гриби
- Міф 3. Отруйні гриби смердять. Реально: можливо, деякі з них і смердять, але той же червоний мухомор по запаху нічим не відрізняється від звичайного шампіньона.
- Міф 4. Черв’яки не їдять отруйних грибів. Реально: ще й як їдять. Особливо деякі види.
- Міф 5. Перевіряючи, чи не має отруйних грибів серед тих, що варяться в каструлі, треба кинути туди цибулину і прослідкувати, чи не змінила вона колір. Реально: цибулина може змінити колір під дією ферменту, який міститься як в отруйних, так і в їстівних грибах.
- Міф 6. Отруйні гриби можна знешкодити, проваривши їх у солоній воді з оцтом. Реально: знешкодити грибну отруту практично неможливо.
Посилання на джерело: https://vsim.ua/Podii/yistivni-ta-otruyni-dovidnik-gribnika-u-kartinkah-10700760.html
0 коммент.:
Дописати коментар