28 червня 2018

Ми завжди готові до живих дискусій, задля цього продовжуватимемо практикувати виїзні наради, - Олег Яремко




22 червня у Чортківському лісовому господарстві, під керівництвом начальника лісового управління Олега Яремка, його заступників Івана Приймачука, Любомира Нички та керівника підприємства Василя Фреяка, відбулася виїзна нарада з підсумків комплексної перевірки підприємства щодо технічного приймання лісових культур 2017 і поточного років створення, ведення первинних документів бухгалтерського обліку, роботи планово-економічного відділу, кадрової роботи, юриспруденції та діловодства. У роботі наради взяли участь також працівники апаратів облуправління і лісгоспу, лісничі та їхні помічники.

Як зазначив Олег Яремко, виїзні наради, як і колегії, часто практикуватимуться управлінням, адже живе спілкування, обмін досвідом чи дискусія дасть змогу оперативніше вирішувати питання діяльності лісового господарства в цілому, а відтак і проблеми, які накопичилися на місцях.

 

Із питання технічного приймання лісових культур присутніх поінформувала головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства, охорони і захисту лісів управління Надія Козацька. У своїй доповіді головний спеціаліст акцентувала на тому, що на Чортківський лісгосп припадає третина усіх обсягів створених лісових культур в області. Крім того, якщо раніше перевірка здебільшого була вибірковою, то цьогоріч спеціалісти управління перевіряли всі лісові ділянки, де минулоріч та цього року створювались лісові культури. В поточному році створено 124,3 гектари лісових культур, із них 72 га – садінням, 51,4 га – шляхом висівання. Лісовідновлення проводиться здебільшого штучним методом – це садіння, висівання комбіноване. Природне поновлення не застосовується. Лісових культур дуба звичайного поточного року створено посівом 49,1 га (53%), посадкою 43,3 (46,9%); всього – 92,4 га (75%).
Як зазначила Надія Козацька, головним принципом лісовирощування є створення лісових культур відповідно до умов місцезростання, відтак підприємство виконує свої зобов’язання і рішення колегій щодо створення лісових культур посівом не менше 10%. Виправдала себе, як з економічної точки зору, так і з причини відсутності робочої сили, хімічна обробка лісокультур до появи сходів. 

 

Зауваженнями, які озвучила доповідач, були відсутність обгороджень лісових культур на деяких ділянках, створених шляхом посіву жолудем, а відтак пошкоджених дикими тваринами. Крім того, зазначено низьке застосування лінійних обсадок площ лісових культур модриною та наголошено дотримуватися чітких норм (10-15%) при створенні лісокультур-інтродуцентів зі скороченим оборотом рубки (дуба червоного, горіха чорного, модрини). Застосовуючи приписи лісової сертифікації, залишати на ділянці рівномірно кращі екземпляри дерев. Також наголошено на малій практиці щодо залишення площ дуба звичайного під природне поновлення. До слова, головний лісничий ДП «Чортківський лісгосп» Роман Попіль із цього приводу пояснив, що природне поновлення на ділянках з’являється здебільшого восени або наступного року після проведення весняної посадки, на що головний спеціаліст заявила, що в такому разі потрібно по-іншому підходити до доглядів за лісокультурами, зокрема, застосовувати догляди механізмами верховим методом, аби не пошкоджувати лісокультури, які відновилися природним шляхом. 

 

Підготовка ґрунту під посадку здійснювалася механізовано, що забезпечувало якісне створення лісових культур. Крім того, було зазначено, що підприємство достатньо забезпечило себе механізмами для доглядів за лісокультурами – кущорізами та рубачами коридорів, а відтак догляди за лісовими культурами здійснюються вчасно і в повному обсязі. 


Виокремлено також технічно-обґрунтовані схеми посадки дубово-букових культур у Скала-Подільському лісництві, зокрема створення дуба посівом і бука посадкою, відтак очікується найбільш продуктивне насадження та пропонується до застосовування відповідної практики в інших лісництвах за наявності достатньої кількості саджанців бука.


У відсотковому відношенні оцінка технічної якості створених лісокультур 2018 року становить: «дуже добре» – 12%, «добре» – 71%, «задовільно» – 17%. Зокрема, у Борщівському лісництві з оцінкою добре-дуже добре – 88%, Гусятинському – 86%, Скала-Подільському і Наддністрянському – 79,3%, Копичинському – 70%.

Обсяги посівів у лісових розсадниках становить 1,074 га, збільшено асортимент (11 порід), а також обсяг закладення шкільних відділень (0,5 га – 42 тисячі сіянців укорінених живців), із закритою кореневою системою закладено 186,9 тисяч шт., із них 181,4 – лісові породи.


З перевірки первинних документів бухгалтерського обліку поінформувала завідувач сектору бухгалтерського обліку управління Неля Марчук. Доповідач наголосила на повній забороні відпуску лісопродукції без попередньої оплати та вжиття невідкладних заходів щодо ліквідації наявної дебіторської заборгованості за реалізовану лісопродукцію, дотриманні термінів заробітної плати, а також якісному оформленні первинних документів обліку лісопродукції та своєчасній передачі їх підрозділами у підприємство.


Співдоповідач із питання – заступник начальника відділу лісових ресурсів та економіки Марія Псарюк внесла роз’яснення щодо дисциплінарних стягнень та порядку їх анулювання, а також внесенні змін до умов преміювання. Крім того, було зазначено на недоліках у колективному договорі підприємства та оперативному їх корегуванні. 

На нараді обговорено також кадрову та юридичну роботу та ведення діловодства на підприємстві. У доповіді виділено порядок ведення обліку військовозобов’язаних на підприємстві, відповідно до постанови КМУ 07.12.2016 № 921 «Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних», який уніс чимало нових завдань у повсякденну роботу кадрових спеціалістів. Зокрема, наголошено на пунктах 10-11 даної Постанови. Також вирізнено ведення окремих локальних нормативних актів на підприємстві.

  

У «різному» розглянули виробничі планові завдання та їх виконання підприємством (заступник начальника Любомир Ничка), оформлення правовстановлючих документів на землі, набрання чинності внесених змін до законів України щодо повноважень в галузі охорони навколишнього природного середовища та відведення насаджень у рубки 2019 року (перший заступник начальника Іван Приймачук).

На завершенні наради начальник управління подякував колективові Чортківського лісового господарства за сумлінну роботу. 

– Головним завданням залишається створення якісних лісових культур, догляд за ними та подальший розвиток лісорозсадницької справи. Зокрема, на ваше підприємство звертається особлива увага, адже питома вага створених лісових культур найціннішої лісової породи – це чортківські й борщівські діброви. Ваше завдання зберегти їх і примножити, – звернувся до колективу Олег Яремко. – Як я уже говорив на початку нашої зустрічі, виїзні наради ми й надалі практикуватимемо задля тіснішої співпраці з кожним із вас. Сьогоднішня нарада показала, що є багато думок, відтак у живій дискусії народжується істина, кожна думка важлива для нас і вона враховуватиметься в подальшому в нашій роботі, відповідно і ми сподіваємося, що ви приймете та виправите всі зауваження, які нашими спеціалістами було виявлено під час перевірок та озвучено під час наради.

0 коммент.:

Дописати коментар