29 червня 2018

Депутати підтримали лісову галузь законопроектами



Цими днями Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримав низку законопроектів щодо фінансового забезпечення лісової галузі, ефективного ведення лісового господарства та посилення охорони лісів, повідомляє УКРОП із посиланням на РЕСУРС.

Так , законопроектом № 8238 передбачено:

– внесення змін до Лісового кодексу України, відповідно до яких пропонується утворити Державний фонд розвитку лісового господарства у складі спеціального фонду Державного бюджету України за рахунок надходжень від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої від рубок головного користування та інших надходжень, визначених законом про Державний бюджет України.

Заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час засідання зазначив, що відомство підтримує прийняття проекту Закону.

За його словами, законопроект дозволить вирішити проблемні питання галузі, удосконаливши систему фінансування та розвитку лісового господарства, з метою фінансування робіт з ведення лісового і мисливського господарства, охорони і захисту лісів, створення захисних лісових насаджень та полезахисних лісових смуг, лісовпорядкування.

Також,у своєму висновку Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака зазначив, що створення спеціального фонду є необхідним та буде забезпечувати лісогосподарську галузь коштами, необхідними для охорони та відтворення лісових ресурсів.

Окрім того, Парламентський екологічний комітет висловився на підтримку інших супровідних законопроектів, які вносять зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, а також до Державного бюджету України на 2018 рік.

Зокрема законопроектом реєстр. № 8239 передбачено:

– внести зміни до Бюджетного кодексу України щодо утворення Державного фонду розвитку лісового господарства у складі спеціального фонду Державного бюджету України, зокрема передбачивши його наповнення за рахунок 60% рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування.

Законопроект реєстр. № 8240 має на меті:

– збільшення на 50% ставок рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої від рубок головного користування та спрямування коштів до Державного фонду розвитку лісового господарства, що забезпечить удосконалення системи фінансування та розвитку лісового господарства для фінансування робіт з ведення лісового і мисливського господарства, охорони і захисту лісів, створення захисних лісових насаджень та полезахисних лісових смуг, у тому числі, південно-східного регіону України.

Законопроект реєстр. № 8241 пердбачає розмежування функції державної лісової охорони від господарської діяльності, а також визначення основних функцій та повноважень лісової охорони власників лісів і постійних лісокористувачів.

Також законопроектом передбачається внесення змін до Лісового кодексу України, якими забезпечуватиметься здійснення національної інвентаризації лісів. Це, у свою чергу, дозволить забезпечити органи державної влади та суспільства в отриманні статистично обґрунтованої інформації про кількісні та якісні показники стану та динаміки лісів в державі, їх ресурсного потенціалу для потреб державного управління, стратегічного планування ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу довкілля, міжнародної звітності про ліси за допомогою вибіркової інвентаризації математико-статистичним методом.

POSTED BY: УКРОП.ORG 14.06.2018

0 коммент.:

Дописати коментар