16 серпня 2018

Через рубки Росія втрачає півмільйона гектарів первозданних лісів в рік



За результатами нового дослідження Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), швидкість втрати первозданних лісів за рубок та створення лісової інфраструктури в Росії у 2016-17 роках перевищила відмітку в 500 000 гектарів за рік.
Показати повністю…

Якщо у 2001-02 рр. від лісозаготівельної діяльності в нашій країні щороку втрачалося близько 100 000 гектарів найбільш екологічно цінних, первозданних лісів, то в останні роки швидкість їх втрати зросла в 5 разів. Останні дані WWF1 говорять про те, що в минулому році лідерами за втрат диких, незачеплених антропогенною діяльністю лісових масивів стали Красноярський край, Архангельська область, Іркутська область. У цих регіонах у 2017 році було втрачено 184 000, 145 000 88 000 гектарів первозданного лісу відповідно.

WWF Росії звертає увагу: загальна площа лісового покриву Росії з кожним роком зростає – у тому числі за рахунок заростання занедбаних полів та інших факторів, АЛЕ екологічно цінних, первозданних лісів в нашій країні стає все менше. Ці праліси вчені називають малонарушенными лісовими територіями. Вони являють собою великі природні ділянки екосистем в лісовій зоні, які не зазнали значного господарського впливу. Їх виділення і збереження – визнаний на міжнародному рівні пріоритет в управлінні природокористуванням та охороною навколишнього середовища, а також одна з головних завдань WWF Росії.

Малопорушені лісу – самі екологічні цінні ділянки лісу, будинок зникаючих і рідкісних видів рослин і тварин. Їх збереження має величезне значення для запобігання подальших кліматичних змін. «Втрату малонарушенных лісових територій неможливо заповнити за рахунок нових посадок – вирощений на місці рубки лісу по своїй екологічної цінності ніколи не зрівняється з безповоротно втраченими екосистемами первозданних лісів. Це той випадок, коли кількість посадженого або самостійно виріс на покинутих землях лісу в осяжному майбутньому не перейде у якість. Неможливо компенсувати втрату малонарушенных лісів Землі, тому так важливо не допустити їх повного зникнення», — говорить Микола Шматков, директор Лісової програми WWF Росії.
Читайте також: Київ обрав СЦКК мішенню: Лавров висловився про ситуацію навколо центру координації

Росія не просто «велика лісова держава», але і одна з небагатьох країн світу, самі великими площами збережених первозданних лісів. Малопорушені ліси становлять 20% всієї лісової зони нашої планети – на них припадає 1,16 млрд гектарів. Згідно з дослідженням WWF, в Росії збереглося 255 млн гектарів малонарушенных лісів – це 1⁄5 від світових «залишків» первозданного лісу або 15,2% від території нашої країни. Здавалося б, значна цифра. Однак найбільш цінні з цих лісів можуть бути втрачені протягом найближчих десятиліть!

Як і у всьому світі, площа малонарушенных лісів в Росії швидко скорочується. В середньому, на Землі безповоротно зникає 8,7 млн гектарів дикого лісу в рік, з цих втрат на нашу країну припадає майже 20%, тобто 1,6 млн гектарів. В трійці країн-лідерів по площі втрачених малонарушенных лісів – Росія, Бразилія та Канада. Більш того, нещодавнє міжнародне дослідження вивело Росію на перше місце у рейтингу країн, де швидкість втрати первозданного лісу зростає найшвидше. У нашій країні порівняно з 2010-13 рр. темп втрат малонарушенных лісів виріс на 90%. Слідом за нами у цьому сумному для планети рейтингу – Індонезія (62%) і Бразилія (16%).

Чому Росія втрачає малопорушені лісу? Згідно з даними WWF, з-за лісових пожеж, спричинених людиною (60%), вирубок і створення лісової інфраструктури (23%), а також розвідки, видобутку та транспортування корисних копалин (17%). Нове дослідження WWF виявило п’ятикратне зростання втрати малонарушенных лісів за лісозаготівельної діяльності – ця загроза вимагає негайних, грамотних і узгоджених дій з боку влади, лісопромисловців і екологів.

WWF Росії проводить масштабну роботу щодо збереження найбільш цінних частин малонарушенных лісів, що перебувають в оренді лісозаготівельних компаній, через укладення добровільних безстрокових мораторіїв на рубки в цих зонах, а також за рахунок безумовного виконання компаніями вимог найбільш поширеною в нашій країні системи добровільної лісової сертифікації за схемою Лісової опікунської ради (FSC (Forest Stewardship Council®), яка сприяє запобіганню деградації лісів і виснаження лісових ресурсів нашої планети.
Читайте також: Серебряков розповів, чому в Росії "погіршується людський матеріал"

WWF Росії закликає Мінприроди Росії і відповідальних лісопромисловців виконати вимогу «Основ державної політики у галузі використання, охорони, захисту та відтворення лісів в Російській Федерації на період до 2030 року» та надати найбільш загрозливих малонарушенным лісовим територіям офіційний статус Національного лісового спадщини, захистивши їх таким чином від промислових рубок.

[1] Малопорушені лісові території Росії: втрати в результаті заготівлі деревини // К. Н. Кобяков, WWF Росії; С. В. Титова, Інститут географії РАН. / М.: Всесвітній фонд дикої природи (WWF), в друку

0 коммент.:

Дописати коментар