08 серпня 2018

Охорона та захист лісу - складова геопорталу “Ліси України”



2 серпня 2018 року на колегії ДАЛРУ було розглянуто питання створення інформаційної бази захисту лісу. Науковий співробітник лабораторії НІТ Борисенко О.І. представив напрацювання УкрНДІЛГА та Харківського лісозахисного щодо цього питання, а саме використання можливостей геопорталу “Ліси України” та смартфонів на базі ОС Android зі спеціалізованим додатком Ukranian Forest Protection.

        
Даний електронний визначник розроблений для спеціалістів лісогосподарських підприємств. Він містить дані про основні види захворювань і шкідників, поширених у лісових насадженнях України

Інформація в додатку структурована за типами господарства, віком насаджень, ілюстрована зображеннями характерних типів пошкоджень і уражень, спричинених окремими комахами та збудниками хвороб. У кожному конкретному випадку зазначені діагностичні ознаки та засоби захисту лісу. За допомогою вбудованого GPS-приймача в планшеті або телефоні фахівець може зафіксувати координати осередку. У випадку коли у лісівників виникає складність розпізнання пошкодження або шкідника, його можна сфотографувати на надіслати для ідентифікації лісозахисними підприємствами, натисненням двох кнопок.

З мобільного пристрою дані синхронізуються з геопорталом «Ліси України», на якому відображається просторове розміщення осередків шкідників і хвороб у розрізі всіх лісогосподарських підприємств, наявних в базі, автоматично формуються для друку необхідні відомості.

Таким чином, лісозахисні підприємства одержують можливість оперативно виявляти осередки, закономірності поширення й розвитку патологічних процесів у лісах України, що дає змогу робити своєчасний і точний прогноз стосовно майбутніх осередків. Підприємства лісового господарства, зі свого боку, оперативно отримуватимуть дані про загрози, пошкодження чи ураження певних насаджень і з урахуванням динаміки осередків у лісовому фонді сусідніх підприємств матимуть змогу вчасно провести профілактичні заходи або ж одержати деревину до того, як вона перетвориться з ділової на дров’яну.

Лабораторія нових інформаційних технологій

Опубліковано alex Пон, 06/08/2018 - 21:09

0 коммент.:

Дописати коментар