06 листопада 2018

Урядовці ставлять знак рівняння між «експортом» і «контрабандою», «лісозаготівлею» та «незаконою вирубкою ліса», — експерт



“Несподівано запросили до Верховної Ради України взяти участь в роботі «круглого столу» на тему: «Міжнародні аспекти корупційних зловживань при торгівлі української деревиною» за участю представників громадської організацією Earthsight, розмірковує про свої враження від нещодавнього заходу політичний експерт Валентин Гладких на своїй сторінці у Фейсбук, пише УКРОП із посиланням на Ресурс.

…”Я не є експертом у галузі лісового господарства, але навіть дилетантським поглядом було помітно, що часом розмова зводилася до спроб “підігнати задачку під заздалегідь відомий результат”. А результат простий і давно оголошений, наче вирок, окремими вітчизняними політиками та урядовцями: “все що пов’язано із виробництвом та експортом деревини є тотально корумпованим і єдиний вихід – це взагалі заборонити експорт”. А може у перспективі і виробництво?

Втім, як влучно зазначив хтось із присутніх фахівців “причина всіх хвороб галузі криється у ЗАГАЛЬНІЙ СИТУАЦІЇ У ДЕРЖАВІ, починаючи від неналежного законодавчого забезпечення і закінчуючи станом правоохоронної та судової системи”.

Наголошую, що я не претендую на статус експерта чи бодай фахівця у галузі лісового господарства, але не треба бути супер аналітиком для того, щоб усвідомлювати наслідки “соломонового” рішення вітчизняних урядовців поставити знак рівняння між “експортом” і “контрабандою”, “лісозаготівлею” та “незаконою вирубкою ліса”. Результати, в принципі, відомі.

Лісові господарства за деякими оцінками втрачають 1.5 млн. доларів. “Укрзалізниця” втрачає 800 тисяч євро через відсутність попиту на перевезення деревини. Отже, наша країна втратила більше двох мільйонів валютних надходжень. І це не кажучи про репутацію України в очах міжнародних торговельних гравців.

Більше того, з високою вірогідністю можу припустити, що подібні “заборони” якраз і сприяють “контрабанді” та розквіту тіньових схем, які збагачують тих, хто причетний до їхнього створення та функціонувння (а без участі посадовців це НЕМОЖЛИВО).

Також нескладно передбачити, що дискредитація та нищення лісових господарств, насправді призведе не до “оздоровлення” галузі, а як це часто трапляється в Україні до перерозподілу ринку та “прихватизації” найбільш ласих шматочків “правильними людьми”.

П.С. з контрабандою треба боротися, панове державотворці, а не з експортом, і з незаконною вирубкою, а не лісозаготівлею… Але спочатку, мабуть, треба навчитися відрізняти одне від іншого.
Втім, кому це я кажу…..

06.11.2018

0 коммент.:

Дописати коментар