08 червня 2019

Виділити кошти для подолання наслідків повені та відновити фінансування програми протипаводкового захисту просять депутати


На другому засіданні 15-ї сесії депутати ухвалили рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо виділення коштів на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації та фінансування заходів протипаводкового захисту», яке направили до Кабінету Міністрів України.

У документі зазначається: Закарпаття належить до зони розвинутої зливової діяльності, що неоднарозово спричиняло значні, часто катастрофічні, паводки. Крім природних факторів, суттєвий вплив на їх виникнення має техногенне навантаження, викликане зменшенням площі лісів та зміною їх видового складу, забудовою та господарською діяльністю на паводконебезпечних територіях.

Недавнє стихійне лихо знову підтвердило, що інфраструктура та стан гідротехнічних протипаводкових споруд не забезпечують захист населення, виробничих об’єктів та сільгоспугідь від шкідливої дії вод. (У зверненні наведені масштаби завданих збитків, однак наша газета про це вже писала. – Ред.). 

«Зважаючи на обмеженість фінансового ресурсу місцевих бюджетів, облрада усвідомлює, що без підтримки з боку держави неможливо виконати невідкладні роботи з ліквідації наслідків стихійного лиха. Ситуація ускладнена ще й тим, що через постійний брак коштів упродовж останніх років в області не сповна ліквідовано наслідки попередніх паводків, не проводяться належні протипаводкові роботи, а це призводить до поглиблення руйнівних процесів. Законом України від 24.05.2012 затверджена «Загальнодержавна цільова програма розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 р.», яка містить напрям «Комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області». Однак уже сьомий рік поспіль виконання зазначеного ЗУ не забезпечується», – йдеться в документі.

Відтак депутати просять Кабмін невідкладно вирішити питання щодо виділення з держбюджету коштів для подолання наслідків стихії та забезпечити відновлення фінансування заходів Комплексного протипаводкового захисту у басейні р. Тиса на території області.

08.06.2019 - 08:00

0 коммент.:

Дописати коментар