07 грудня 2019

Від сировини до готового виробу


Про вторинну обробку деревини.

Меблі, деревостружкові, де­ре­воволокнисті плити, паркет та ще низка виробів становлять ланку вторинної обробки деревини. За останні роки цей сегмент деревообробної промисловості зазнав певних змін, що вплинули на номенклатуру продукції, її якість та обсяги виробництва.

Виробництво меблів

На сьогодні більше половини продукції деревообробного виробництва України припадає на меблеву промисловість. Меблі є найбільш технологічно складними виробами вторинної обробки деревини. При цьому у меблевому виробництві широко використовується продукція первинної обробки, зокрема, дошки, брус, фанера та інші напівфабрикати.

Згідно з даними Держстату, попри певну стагнацію ринку у 2014–16 рр., починаючи з 2017 року вітчизняний ринок меблів по більшості номенклатурних позицій поступово починає показувати позитивну динаміку та наближатися до показників 2013-го.



За даними експертів, меблевий ринок сьогодні налічує близько 3 тис. виробників. Сюди входять як невеликі меблеві майстерні, так і великі підприємства з іноземними інвестиціями. Слід зазначити, що на ринок меблів великою мірою впливає рівень купівельної спроможності населення, який, на жаль, попри підвищення середньої заробітної плати та пенсій, має тенденцію до зниження з об’єктивних причин, зокрема, і через здороження комунальних послуг та продуктів харчування. Крім того, до проблем вітчизняного меблевого ринку необхідно віднести також і втрату російського ринку (близько 40% загального обсягу продажу), ріст цін на сировину та енергоресурси.

У 2016 році більшість гравців ринку взяли курс на модернізацію виробництва, освоєння новітніх технологій та розширення лінійки продукції. Як результат, українські меблі стали більш конкурентоспроможними в порівнянні з імпортною продукцією. А в 2017-му стали помітні нові тенденції в розвитку українського меблевого ринку, зокрема:

активний розвиток сегмента «домашніх меблів»;
поява мультибрендових меблевих гіпермаркетів, де споживачеві представлена продукція кількох виробників;
розвиток каналів продажу меблів через інтернет;
створення унікальної реклами та «брендування» продукції.

Між тим, з підписанням Угоди про Асоціацію з ЄС українські мебльовики отримали більшу можливість виходу на західний ринок. За час дії Угоди продукція деревообробної галузі, зокрема, меблевий сегмент, є одним із лідерів зростання експорту в ЄС. На першому місці серед імпортерів українських меблів знаходиться Польща, на другому – ФРН. Якщо до 2014 року частка експорту у країни СНД становила 69%, то зараз цей показник істотно зменшився і залишається на рівні 24%, тоді як частка експорту у країни ЄС показує щорічне зростання і збільшилася з 22% до 65%. За 2017 рік Україна експортувала меблів на $0,5 млрд, однак, нам ще далеко до тієї ж Польщі, яка продала за кордон своїх меблів на суму понад $7 млрд.

ДСП та ДВП





ДСП та ДВП є найпоширенішими матеріалами вторинної обробки деревини, які використовуються для виробництва корпусів меблів. ДСП – один із основних конструкційних матеріалів у меблевому виробництві. Впродовж багатьох років виробництво ДСП та ДВП розвивалося достатньо динамічно. Ці компоненти є набагато дешевші за цільну деревину, оскільки, як відомо, для їх виробництва використовуються відходи первинної деревообробки: тріска, стружка та тирса. Також у меблевому виробництві широко використовуються тверді ДВП завтовшки від 3,2 до 5 мм, зазвичай, як задні стінки більшості шаф, днища висувних ящиків і т.п. Їх перевагою є низька ціна при високій довговічності.

Паркетне виробництво

Якщо на початку 2000-х років виробництво паркету в Україні традиційно було зосереджене на великих деревообробних комбінатах та в лісгоспах, то в останні роки до них долучилися малі та середні приватні виробники, які володіють найсучаснішим обладнанням та випускають конкурентоздатну продукцію. Після значного зниження темпів виробництва у паркетній галузі в 2012–2013 роках, починаючи з 2014 року спостерігається поступове відновлення колишніх обсягів. За даними Держстату, найбільш популярним серед виробників є виготовлення щитового мозаїчного паркету.



В 2016 році було вироблено рекордний обсяг цього виду паркету — 523 тис. кв. м, загалом же його частка у загальному виробництві дерев’яного щитового паркету становить, залежно від року, 70–75%.

Інша продукція з деревини

Щодо іншої продукції вторинної переробки деревини, то вона представлена низкою столярних, будівельних та інших господарських виробів. Як вбачається з даних Держстату за 2013–2017 рр. більшість номенклатури виробів показує тенденції спаду їх виробництва у 2104–2016 рр., із подальшим ростом у 2017 році. Виняток становить виробництво ящикових піддонів та інших вантажних щитів, яке за п’ять років стабільно зростало.



Таким чином наведені вище статистичні дані свідчать про пожвавлення в цілому ринку вторинної обробки деревини та наявність перспектив щодо його подальшого розвитку.

*Примітка: Без урахування тимчасово окупованої території АРК та ОРДЛО

Олександр КОЗКА,
Газета “Природа і суспільство”
https://ekoinform.com.ua/?p=5711

0 коммент.:

Дописати коментар