14 грудня 2019

Захист лісів продовжує зростати у Фінляндії - площа суворо захищених лісів зараз має розмір Бельгії



Більшість суворо захищених лісів Фінляндії розміщуються на заповідних місцях, заснованих на Законі про охорону природи, або на ділянках, що охороняються в рамках різних конкретних програм. Фото: Shutterstock

На півночі Фінляндії відсоток захищених лісів із урожайних та малопродуктивних лісових земель зростав. На півдні Фінляндії він залишився колишнім.

Частка захищених лісів на півдні Фінляндії залишається на рівні п'яти відсотків, згідно з новими статистичними даними, опублікованими Інститутом природних ресурсів Фінляндії. Тим не менше, площа захищених лісів збільшилася навіть на півдні Фінляндії завдяки таким заходам, як Програма лісового біорізноманіття Metso.

Порівняно з попередньою оцінкою за 2016 рік, приріст захищених гектарів у всій країні становить близько 145 000, а лише на півдні Фінляндії - 60 000. Проценти округляються вгору або вниз до повних цілих чисел і, таким чином, не показують зміни.

З іншого боку, частка захищених лісів на півночі Фінляндії зросла з 19 до 20. Для всієї Фінляндії цей показник збільшився з 12 до 13. Загальна сума суворо захищених гектарів становить 2,88 мільйона, що майже в розмірі Бельгія або більш-менш точно розмір Албанії.

Цифри стосуються ситуації на початку 2016 та 2019 рр. У цій статистиці північна Фінляндія відноситься до провінцій Північна Остроботнія, Кайнуу та Лапландія.
Підвищена охорона в комерційних лісах

Збільшення частки охоронюваних лісів пояснюється в основному тим, що статистика показує більшу кількість охоронюваних ділянок у комерційних лісах. Фактична кількість сайтів, звичайно, також зросла, але деяке збільшення пояснюється вдосконаленим збором даних.

"У цьому відношенні наші методи стають кращими", - каже Еса Ілітало , старший статистик Інституту природних ресурсів.

Із захищеного лісу 1,7 мільйона гектарів - на врожайних лісових землях та 1,2 мільйона гектарів на слабопродуктивних кущах. Частка заповідних ділянок у комерційних лісах із загальної природоохоронної території на врожайних або кущових землях становить понад 16 відсотків.

Щоб виразити частку охоронюваних лісів із загальної лісової площі однією фігурою, Інститут природокористування Фінляндії та лісова гілка зазвичай використовують цифру, яку використовують органи охорони навколишнього природного середовища: частка поверхневої території суворо захищеного лісу поза поверхневим площа врожайних лісових угідь та малопродуктивна куща.

Фінський термін, що охоплює як лісові, так і кущові землі, - це «деревоносний ліс», що також пояснює, чому вони обрані для обчислення відсотка захищених лісів. Розмежування на лісові, слабопродуктивні кущі сходів та невиробничі відходи ґрунтується на фінансовому потенціалі лісу. Звичайно, ця класифікація не може бути використана для показу екологічних цінностей лісу.

Наприклад, визначення лісу, що використовується Організацією ООН з продовольства та сільського господарства (ФАО), ґрунтується на масштабі покривів навісу. Території, визначені ФАО як лісові, охоплюють усі продуктивні лісові угіддя у фінській класифікації, плюс половину того, що визначено у Фінляндії як слабопродуктивні кущі.

Загальна територія, що охороняється, та частка охоронюваної території для біорізноманіття за класами MCPFE. MCPFE означає процес загальноєвропейського діалогу між міністерськими конференціями, встановлений у 1990 році більш ніж 40 європейськими державами, які є членами Ради Європи, з метою обміну думками та формулювання рекомендацій щодо охорони лісів. Зображення можна збільшити, натиснувши його. Джерело: Jesús San-Miguel Ayanz, Andreas Schuck, Jari Parviainen, Markus Lier: Критерій 4 у Лісовій Європі, 2015: Стан лісів Європи 2015.
Основна частина захищених лісів у західній Європі знаходиться у Фінляндії

Що стосується глобальної ситуації з захистом лісів, Фінляндія перебуває на передовій, хоча порівняння є складними через різні методи класифікації. Однак, беручи до уваги визначення у Звіті про стан лісів Європи ЄС, аж 80 відсотків найбільш суворо захищених лісів класу 1.1 знаходяться саме у Фінляндії.

Більшість суворо захищених лісів Фінляндії розташовані на природоохоронних територіях, заснованих на Законі про охорону природи, або на ділянках, що охороняються за різними специфічними програмами, або у віддалених незаселених районах. Все це повністю виключено з лісового господарства.

Окрім суворо заповідних територій, на 0,4 млн. Га лісу допускаються лише обмежені лісогосподарські роботи. "Вони не класифікуються як захищені в статистиці", - каже Йлітало.

Більшість, або 80 відсотків, суворо захищених лісів розташовані на півночі Фінляндії. Близько 85 відсотків земель, що охороняються, та лісових масивів перебуває у власності держави.

Значення місць збереження в приватних лісах зростає у напрямку південних частин країни. Якщо на приватній землі встановлено суворо захищений майданчик, він також часто стає державною власністю.




У Фінляндії площа виробничих лісових земель становить 20,2 млн. Га, малопродуктивних лісових угідь 2,5 млн. Га. Джерело: Інститут природних ресурсів Фінляндії, stat.luke.fi.

0 коммент.:

Дописати коментар