14 лютого 2014

Саджанець на вагу золота

Вирощувати ліс стане прибутковою справою


Уряд РФ встановив ставки орендної плати за вирощування посадкового матеріалу на землях лісфонду. Рослесхоз упевнений: це відкриває величезні можливості для розвитку малого бізнесу в сфері лісовідновлення.

Постановою Уряду РФ від 3 лютого 2014 № 74 затверджено зміни у ставках плати за використання ділянок лісфонду: з'явився новий вид платежів - за вирощування посадкового матеріалу лісових рослин. Урядове рішення прийнято у розвиток Лісового кодексу РФ, де говориться про вирощування посадкового матеріалу як окремому виді підприємницької діяльності, яка здійснюється з метою відтворення лісів і лісорозведення. Досі ця норма існувала, по суті, декларативно - вести подібний бізнес на землях держлісфонду не представлялося можливим, так як була відсутня необхідна нормативна база для здачі їх в оренду.

Тепер в регіонах місцева влада може виставляти на аукціони ділянки лісового фонду для ведення розсадницьким господарства. Розмір плати встановлено в залежності від інтенсивності лісокористування з урахуванням економічних і природних умов. Наприклад, в Калузькій області ставка визначена на рівні 4390 рублів за 1 га, в Кіровській - 4780 рублів, в Помор'ї - 3800, а в Приангарье - 2990.


На думку заступника керівника Рослесхоза Миколи Кротова, цей захід сприятиме розвитку малого бізнесу в лісовому секторі і підвищенню ефективності вирощування високоякісного посадкового матеріалу лісових порід. Ставки він оцінює як «зовсім не руйнівні». При цьому сучасні технології дозволяють зробити вирощування посадкового матеріалу досить прибутковою справою, зазначив Кротов.

Треба відзначити, що в регіонах давно чекали подібну постанову уряду. Справа в тому, що великі орендарі, яким за законом належить займатися лісовідновленням, вже давно обзаводяться власними розплідниками для виробництва садивного матеріалу. Проте до цих пір вони робили це на землях інших категорій - муніципальних утворень або промисловості. З іншого боку, з реорганізацією лісгоспів багато розплідників в регіонах занепали - віддати їх бізнесу місцева влада не мали права, оскільки були відсутні затверджені аукціонні ставки для здачі їх в оренду за цільовим призначенням.

З новим документом Рослесхоз пов'язує надії на відродження колишнього розсадницьким господарства в країні, а також на появу нового класу підприємців, що спеціалізуються на виробництві посадкового матеріалу лісових порід. Відомство наводить у приклад скандинавські країни, де це давно окремий вид бізнесу, який приносить власникам чималий дохід.


Іван ЯКУБОВ
http://www.lesvesti.ru/news/capital/7102/

0 коммент.:

Дописати коментар