20 лютого 2014

Високі технології заходять в ліс

Чверть світових лісових ресурсів - у Росії - понад 1,1 млрд гектарів. 76 відсотків всієї лісосировинної бази, 82 млрд кубометрів деревини - складають хвойні породи. У Володимирській області площа лісів - 1,6 млн гектарів. Це більше половини території області. Хвойних з них - понад 61 відсотки. У лісопромисловому комплексі Володимирській області зайняті близько шести тисяч наших земляків. Але десятиліттями з лісовим багатством ми обходилися марнотратно, не обтяжуючи модернізацією галузі і поставляючи на експорт в основному звичайний кругляк. Що і як змінюється? У цьому розбирався журналіст «ВВ».

Вистачить тільки рубати

Прибуток від продажу «кругляка» в десятки разів менше, ніж від реалізації продуктів переробки. Наприклад, Фінляндія і Швеція, поступаються Росії по лісових запасам в 16 і 40 разів відповідно, експортують продукції ЛПК на зіставну з Росією величину. Ми тих же показників експортної виручки добиваємося, вирубуючи набагато більше лісу.

Причини: неефективне лісокористування (освоєння розрахункової лісосіки на 27-29%), застарілі технології, розрив між переробниками і сировинною базою, необхідність дорогих перевезень необробленої деревини залізницею на значні відстані.


Інвестиції в переробку і раніше приходили, але точково і дуже обережно. Складно чекати від інвесторів грандіозних вкладень у великі підприємства без зрозумілих правил гри, гарантованої сировинної бази, при розквіті нелегальних конкурентів в галузі.

Пора переробляти

 Кілька років тому влада ухвалили вольове рішення: затвердили механізм пріоритетних інвестиційних проектів в галузі освоєння лісів, який повільно, але вірно змінює обличчя галузі. Акцент зроблений на комплексні інвестпроекти - буквально від дерев на корені до продукції глибокої переробки. Регіонам особливо цікаво, щоб весь технологічний ланцюжок працювала на їх території. При цьому охорона та лісовідновлення - обов'язок такого комплексного інвестора. Зрозуміло, що з терміном оренди, скажімо, на 5 років ніхто вкладатися не буде. А, наприклад, на 49 років - зовсім інший розклад.

У Росії таких проектів уже більше сотні. У Володимирській області - два. Пілотний - ТОВ «Володимирський ЛПК». Другий - проект «КовровЛесПрома» ...

Першопрохідникам було, звичайно, нелегко, незважаючи на 50-відсоткову пільгу з оренди від області на весь термін окупності проектів. Закупити техніку, обладнання, навчити людей на них працювати - ще півсправи. Куди важливіше було спочатку створити інфраструктуру, логістику для всього комплексу. Оскільки мета - ефективність, то без постійного, ритмічного забезпечення виробництва сировиною проект не може працювати. Продумати максимально можливу Безвідходність теж довелося заздалегідь.

Проект на 49 років

- Усі витрати і зусилля того вартували, - говорить гендиректор Володимирського ЛПК Андрій Чусовський.

У свій проект інвестори зобов'язалися вкласти 348 млн рублів. Вклали вже близько 500 млн. Буквально днями відрапортували про виконання всіх своїх зобов'язань - із закупівлі техніки та обладнання, по зведенню виробничих та інфраструктурних об'єктів. Тепер, кажуть, треба йти на окупність, термін якої, на жаль, на пару років розтягнеться.

Причини - у згаданому зростанні витрат. Найбільші вкладення (близько 60%) пішли на придбання машин і механізмів для роботи в лісі, на підготовку лісопильного виробництва, будівництво майданчиків, закупівлю високотехнологічних ліній. При цьому значну частину обладнання купували на кредити - як рублеві, так і в євро. А оскільки курс євро буквально за кілька місяців різко виріс, покупка вийде дорожче.

- Ми б воліли все обладнання купувати в Росії, але поки ці технології йдуть із Заходу, - пояснює наш експерт.

У 2010 році, коли в лісах по всій країні вирували пожежі, інвестору довелося витратити свої гроші на розробку Горельніков, що не було передбачено проектом.

Ще одна незапланована стаття витрат - лісовпорядкування, проектування та обстеження лісових ділянок. Без цього працювати не можна. А грошей на нього кілька років тому в повному обсязі держава не виділяла.

- Лісовпорядження повинно проводитися кожні 10 років, - пояснює Чусовський. - Це за законом функція держави. А інакше, якщо цим займається орендар, виходить забавно. Приблизно так: як якщо у вас город, хтось приходить і просить його в оренду, а ви йому - ну ти тоді сам все порахуй тут.

Проводить лісовпорядкування не саме орендар, а спеціальна проектна організація, але платити довелося і орендареві.

Що стосується охорони та відновлення лісу, на це інвестори витрачають десятки мільйонів на рік. Мова йде не тільки про охорону від пожеж і висаджуванні сіянців. До висаджування грунт готують за спеціальною технологією: очищають, удобрюють. Тільки по одному з двох згаданих інвестпроектів висаджується близько 4 млн саджанців сосни.

До речі, за даними Рослесхоза, в рамках реалізації держпрограми РФ «Розвиток лісового господарства на 2013-2020 роки» минулого року в Росії було відновлено 854347 га лісів - це 103,2% від плану. При цьому 70% лісовідновлювальних робіт провели саме орендарі.

Кит в лісі - благо для малюків

 Ще один важливий плюс для галузі: великий проект, як кит в океані, завжди годує поруч з собою багато маленьких «рибок». Тільки у згаданого ЛПК порядку 50 таких малих партнерів. Транспортні фірми, переробники низьколіквідної деревини, виробники всіляких піддонів, табуреток і т. п. Місцевих підприємців привертають до посадки лісу, до очищення делянок.

- Вони роблять все те, до чого у нас руки не доходять. Тому у нас фактично вже склався стійкий пул невеликих підприємств, з якими ми працюємо. Їм добре - вони знають, що ліс у нас буде довго - 49 років. А оскільки ми вибрали сегмент хвойних порід і тільки певних параметрів, вони можуть переробляти все інше. Так що ми всі прекрасно вживаємося, - усміхається Андрій Чусовський.

Я запитала про можливу рентабельності лісопереробної галузі.

- Фантастичної рентабельність може бути тільки якщо не платити податки, - прозвучало у відповідь. - Наймати гастарбайтерів і платити їм копійки. Взагалі поняття рентабельності вимагає точного розрахунку. За нашим проектом вона передбачена близько 18% - по окупності. Але тут потрібно розуміти, що інвестиції у високотехнологічне виробництво за визначенням не можуть окупитися швидко. Це завжди затратно. Завжди вимагає багатьох етапів і довгої роботи з адаптації нового виробництва.

Бліц

Андрій Чусовський, генеральний директор Володимирського ЛПК

- Андрію Анатолійовичу, яких законів не вистачає, щоб позбутися «сірого ринку» в лісовій галузі?

- Чи не вистачає не законів, а старанності конкретних людей на місцях. Всі знають, у кого ліві пилорами. Хто який ліс куди везе. Завжди, як правило, у цих людей є контакти з владою на місцях. Але питання неоднозначний. Припустимо, влади на місцях та правоохоронні органи розберуться з цим лівим лісовим бізнесом. І куди ці люди підуть працювати? А їх багато. Лісоруби. Перевізники. Працівники пилорам. Кустарі. Каральні заходи принесуть менше користі, ніж створення комфортних умов для легального бізнесу. Те, що вийшло з пріоритетними інвестпроектами, з нашим проектом, - це величезний крок у правильному напрямку.

Тим часом ...

З 1 лютого 2014 набули чинності зміни до Лісового кодексу РФ, які, як стверджують у Мінприроди, «змінять ландшафт лісової галузі» і витіснять з ринку «сірих лісорубів».

«Закон вводить в Лісовий кодекс ряд принципово нових положень з обліку і маркування деревини, її транспортуванні, декларуванню угод з круглими лісоматеріалами, а також інформаційній системі обліку заготовленої деревини і угод з нею», - заявив директор Департаменту держполітики та регулювання у сфері лісових ресурсів Мінприроди РФ Олександр Мариев.

Закон присіче і розвиток сірих схем, які виникають під виглядом цілком законних рубок лісу: наприклад, тепер деревину не зможуть продавати громадяни, які реалізували своє законне право заготовити її для власних потреб, але вирішили зробити на цьому свій гешефт.

Важлива новація - введення інформаційної системи обліку, куди будь-який продавець деревини буде зобов'язаний вносити інформацію про кожну партію. «Перевезення деревини без супровідних документів не дозволяється», - категоричний Мариев. При цьому взагалі вся інформація про рух деревини враховуватиметься і зберігатися в цій єдиній інформсистема, яка дозволить відстежувати походження всіх потоків деревини, контролювати достовірність даних, вести облік всіх операцій. Новий закон торкнеться понад 8 тисяч орендарів і близько 700 тисяч жителів лісових районів.


Володимирські відомості, 19.02.2014, http://www.vedom.ru/news/2014/02/19/12784-vysokie

0 коммент.:

Дописати коментар