21 лютого 2014

У Тюменській області визначені основні пріоритети розвитку лісового комплексу Росії

Передбачити можливість виконання робіт по захисту та відтворення лісів спеціалізованими держустановами без проведення торгів, поставити відповідальність за відчуження деревини, отриманої громадянами за договорами купівлі-продажу для забезпечення власних потреб - з такими пропозиціями щодо зміни нормативних актів у лісовому законодавстві виступив директор департаменту лісового комплексу Тюменської області Денис Мамонтов на виїзній нараді «Ефективність виконання переданих повноважень в області лісових відносин суб'єктами Уральського федерального округу: підсумки 2013 року і завдання на 2014 рік».


Зазначимо, з 2007 року в регіоні реалізується програма «Основні напрямки розвитку лісового комплексу». Обсяг фінансування програми на 2014 рік складає більше 1 млрд рублів, з них 360 млн рублів - кошти федерального бюджету. Загальна площа земель лісового фонду регіону 11,4 млн га, що становить 71% території області. Загальний запас деревини - 944 млн кубометрів, розрахункова лісосіка - 16,3 млн куб. метрів. Частка земель лісового фонду, переданих в оренду, становить 18%. У 2013 році в області заготовлено 1,6 млн кубометрів деревини, план на цей рік - 2,2 млн куб. метрів. У минулому році доходи від використання лісів склали 334 млн рублів, план на 2014 рік - 346 млн рублів.


Як повідомив Денис Мамонтов, з 2008 року загальна площа лісових пожеж в регіоні зменшилася в 9 разів, число пожеж скоротилося в 3,6 разів. «Такі результати - підсумки ефективної роботи по виявленню пожеж. Зокрема, створено систему відеомоніторингу, проведення авіаційних польотів, працює регіональна диспетчерська служба. В області функціонує 21 пожежна спостережна вишка, десять з них оснащені системою відеоспостереження. Планується придбати ще 50 камер для розміщення на антенно-щоглових спорудах, - зазначив він. - Тривають роботи з лісовпорядкування. На ці цілі до 2015 року передбачено 313 млн рублів ».

За словами чиновника, в області визначені основні пріоритети розвитку лісового комплексу. По-перше, залучення великих інвесторів і розвиток високотехнологічних виробництв продукції деревообробки. По-друге, освоєння низькотоварної деревини, а це - розвиток біоенергетики і створення додаткових виробництв. «Наприклад, у регіону є можливість заготовляти щорічно 2 млн кубометрів неліквідної деревини. Якщо всі плани будуть реалізовані, то ми очікуємо в 2020 році зростання обсягів переробки деревини в 4,5 рази, зростання виручки в 3,5 рази. У планах є і будівництво лісонасіннєвої центру, який забезпечуватиме область двома тоннами насіння в рік і 10 млн сіянців, - повідомив він. - Якщо говорити про біоенергетику, то вже вісім котелень в області працюють на трісках. Визначено доцільність переводу 62 котелень на деревне паливо (тріска, опил, пелети). Перший етап, який ми хочемо реалізувати до 2015 року, замінити 9 муніципальних котелень у п'яти районах регіону».

Вслух.Ру, 20.02.2014, http://www.vsluh.ru/news/economics/278883

0 коммент.:

Дописати коментар