20 лютого 2014

У Донецькій області пропонується перестріляти всіх кабанів вже до 1 квітня

У Донецькій області боротьба зі страшною заразою - африканською чумою свиней (АЧС) - несподівано отримала політичний обіг. 17 лютого на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Донецькій облдержадміністрації голова обласної ради Андрій Федорук виступив проти оголошеного в регіоні масового відстрілу диких свиней. Більше того, А. Федорук заявив, що бачить «політику» в діях російської сторони, з території якої йде загроза АЧС. Заява А. Федорука прозвучало несподівано: воно йде врозріз з офіційною позицією не тільки Кабінету міністрів, але навіть губернатора Андрія Шишацького, повністю підтримують знищення поголів'я диких свиней на Донеччині, пише ОстроВ

На Донеччині завдяки активній профілактиці за останні 7 років не було зафіксовано жодного випадку падежу свиней від чуми, однак тепер, у зв'язку з появою вірусу на території Луганщини, зріс ризик його занесення і в Донецьку область. Ситуація зрозуміла: ефективних засобів профілактики проти АЧС немає, вакцин і щеплень проти цієї зарази теж не існує. У разі зараження свиней, вирощуваних у сільських господарствах та приватних подвір'ях, вихід є тільки один - повне знищення хворого свинопоголів'я, а також ліквідація всіх свиней в радіусі 20-кілометрової зони від вогнища зараження. Трупи свиней спалюють. Рятуватися від чуми завжди потрібно рішуче і без зволікань, бо багатомільйонні втрати від знищення поголів'я свиней можуть обернутися вже мільярдними втратами від закриття ринку м'ясопродуктів та зерна, до якого можуть вдатися країни - торговельні партнери України.


Нагадаємо, що У Донецькій області свинарство - одна з провідних галузей в агропромисловому комплексі. Тут вирощують свиней і виробляють м'ясну продукцію такі потужні сільгосппідприємства як «АПК-ІНВЕСТ» та «Бахмутський аграрний союз», в яких зосереджено більше 60% поголів'я свиней області. Щоб зрозуміти, що станеться, якщо чумна зараза піде по всій Україні, досить згадати: аграрний сектор країни в її валовому продукті на сьогодні становить 34%. Збитки можуть бути колосальними. Власне, вони вже почалися: Російська Федерація нещодавно заборонила експорт свинини і продукції свинарства з України, ввести обмеження можуть й інші імпортери українського м'яса - Молдова та Китай.

11 лютого Донецької облдержадміністрації пройшло перше засідання протиепізоотичної комісії, яка прийняла рішення про депопуляцію, тобто, відстрілі 800 диких кабанів в зонах, що межують з Ростовською областю Російської Федерації, де зафіксовано вірус АЧС. Прийнято також рішення заборонити розведення свиней в особистих підсобних господарствах користувачам мисливських угідь до стабілізації ситуації, а також посилити контроль на державному кордоні для недопущення ввезення свинини з небезпечних зон. У прикордонних областях - в 30-кілометровій зоні уздовж кордону з Російською Федерацією - створена буферна територія, заборонено реалізацію свинини, а також проведення виставок, ярмарків та інших заходів, пов'язаних з переміщенням тварин. Крім того, створено понад 40 мобільних груп, які здійснюють контроль ведення торгівлі м'ясом.

Ситуація із загрозою АЧС настільки серйозна, що 17 лютого по цього приводу в Донецьку знову скликається нарада, на цей раз за участю голови Державного агентства лісових ресурсів України Віктора Сівця. По ходу наради він наполягає: згідно чи місцеве керівництво та фахівці з пропозицією повністю знищити поголів'я диких свиней?

«Півзаходи в цьому питанні не призводять ні до якого результату. Ми бачимо на прикладі Російської Федерації, що там були використані напівзаходи і вони призвели до колосальних проблем. В Україні немає таких ресурсів, як у Росії, і ми не в змозі будемо проіснувати, якщо зупиниться наш аграрний сектор. Якщо нам заборонять вивіз м'яса, зерна, молочних проуктов, це буде дуже серйозна проблема для держави », - підкреслює В. Сівець.

Він просить губернатора Донеччини А. Шишацького «знайти можливість з певних фондів виділити гроші мисливським господарствам на транспортні витрати і патрони».

У відповідь А. Шишацький запевняє: завдання буде виконано, кошти і можливості ми знайдемо.

«Ми змушені вдаватися до непопулярних заходів, щоб не допустити поширення інфекції на території області. Сподіваюся, що власники цих господарств з розумінням поставляться до ситуації, що склалася. Зараз краще трохи втратити, ніж потім ліквідувати негативні наслідки, які можуть виникнути не тільки в економіці. Йдеться про здоров'я людей! », - Додає губернатор.

Начальник головного управління ветеринарної медицини Донецької області Анатолій Пригодин з такою постановкою питання повністю згоден, проте, його турбують ще трапляються факти приховування падежу свиней (як це сталося, наприклад, в Сніжному) і просить у губернатора вплинути на держказначейство. За словами А. Прігодіна, фахівці ветмдіціни готові щодня об'їжджати регіон з метою контролю за ситуацією, але «у нас не вистачає бензину». «Гроші є, а купити не можемо, попросіть казначейство, щоб вони проплатили», - просить губернатора А. Пригодин. «Давайте копії платіжних доручень, сьогодні-завтра це питання вирішимо», - відповідає А. Шишацький.

В. Сівець запитує думку начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора Стороженко: «Ви підтримуєте, щоб вибити повністю популяцію кабанів?»

В. Стороженко відповідає, що «підтримує, діватися нікуди», але попереджає: «Провести депопуляцію швидко не вийде, тим більше при облавне методі відстрілу, як це робиться зараз. Кабани просто йдуть в інші місця, в тому числі в заповідники. Може, із залученням військових вертольотів ... ». А. Шишацький не стримує посмішку: де ж стільки вертольотів взяти?

Із залу хтось подає репліку: в Слов'янському районі за вихідні дні 8 бригад мисливців змогли добути тільки двох кабанів.

А. Шишацький визнає: так, відстріл не завжди і не скрізь приносить миттєві результати. «Білорусія 8 місяців відстрілює і поки ще нічого не добилася. Цю роботу потрібно починати і як можна швидше, принаймні в прикордонних районах з Росією - в Новоазовському, Шахтерсокм, Амвросіївському районі », - констатує губернатор.

В. Сівець заспокоює: власникам мисливських угідь замість знищених диких свиней пропонується створювати вольєрні господарства площею від 150 до 1000 га, при цьому держава гарантує «поставити туди маточне поголів'я: 10 свиноматок і 2 кабанів».

«Це один з небагатьох способів, як можна мінімалізувати наслідки повної депопуляції кабанів. За рік можна буде заповнити поголів'я дикого кабана», - вважає В. Сівець, відразу обіцяючи, що «ніяких зволікань і корупційних схем не буде».

В. Стороженко у відповідь сумнівається: вольєрне виробництво диких свиней не набагато безпечніше звичайного сараю ...

Загалом, вимальовується дуже серйозна проблема: свиняча чума загрожує сільському виробництву не тільки регіону, а й країни, тому потрібні термінові заходи - знищення поголів'я диких свиней, але на це потрібні серйозні гроші і хоча б пару місяців, а ні того, ні іншого явно не вистачає ...

І тут слово бере А. Федорук. «Сьогоднішній підхід, на мій погляд, не відповідає тим реаліям, які ми протягом минулого року і цього року вже обговорювали. Тому що безконтрольний відстріл кабана ні до чого доброго не приведе. У 2013 році і з початку 2014 у нас немає жодного випадку зараження (чумою свиней - ред.) Від дикого кабана. Зате інші приклади є, де спалахи чуми відбувалися від продуктів, які були завезені з Росії », - досить несподівано заявляє він.

Його посил очевидний: російська сторона готує Україні чергову порцію претензій, на цей раз м'ясних, але чи є до того підстави?

«Ми бачимо, що протягом останніх років у нас були певні претензії до сиру, потім до цукерок і сьогодні ми перейшли до м'ясної продукції. Сказати, що Україна стала осередком поширення африканської чуми свиней? Ні, ми цього сказати не можемо. Тобто, ті обмеження, які є, на сьогоднішній день, напевно, більшою мірою лежать в площині політики, ніж у площині економіки і якихось ветеринарних обмежень », - продовжує А. Федорук.

Він згоден, що потрібно вжити жорстких заходів, щоб АЧС НЕ припала на територію області, потрібно посилити роботу служб з контролю за постачаннями і переміщенням кормів, продуктів харчування і т.д., однак акцентує: для того ж вольєрного розведення диких свиней немає законодавчої бази , а рішення Кабміну і Мінекології з цього питання суперечать один одному.

«Тому я пропоную підключити вчених, які підкажуть, як ефективно боротися з АЧС, тому що сьогодні використовуються адміністративні методи для такої боротьби.

Моя пропозиція - зобов'язати охотхозяйства проводити відстріл зі спеціалізованою службою, брати аналізи, щоб встановлювати, чи хворі свині чи ні. І однозначно заборонити формування всяких мисливських команд, які будуть відстрілювати диких свиней, скажімо так, безконтрольно», - говорить А. Федорук.

Він переконаний, що такий відстріл «може призвести до того, що ми не обмежимо, а навпаки, зробимо ще більш швидким поширення такого захворювання».

Крім того, А. Федорук нагадує, що в Донецькій області 74 тис. голів свиней вирощується в приватних домогосподарствах. «Як пояснити людям, які протягом року вирощували свиней, що вони тепер їх повинні забити або здати? Якщо така загроза сьогодні стоїть в масштабах країни, то я вважаю, що має бути розроблений механізм компенсацій. Тому що приватне подвір'я - це теж робочі місця, теж люди. В області 10% людей зайняті в сільському господарстві. Ми завжди говорили, що їм потрібно розвивати домашнє підсобне господарство, а сьогодні говоримо, що свиней вони повинні якось ліквідувати », - дивується А.Федорук.

Він наполягає, що в урядову постанову потрібно внести зміни і передбачити механізм компенсацій для приватних вадельцев свиней. «Щоб не створювалася додаткова напяженіе в регіоні», - підсумовує А. Федорук.

Але В. Сівець і А. Шишацький йому заперечують.

«Є різні думки, є думка нашого відомства, є думка власників великих свиноферм, є думка керівника обласної ради, якого, як кажуть, обрали люди і він абсолютно правильно висловлює їх думку ... Але є таке гарне правило: коли ти не знаєш, як робити, то треба робити по закону», - заявляє В. Сівець. Він звертає увагу А. Федорука, що керується законом про діяльність мисливських господарств, а також конкретної інструкцією з профілактики та боротьби з АЧС, які регулюють, що в 10-20-кілометровій зоні зараження диких свиней потрібно знищувати повністю і т. д.

«ЧПК чорним по білому розписала, що нам потрібно робити. Суперечка ні в чому не доречний. А з приводу вольєрів ні у кого не виникне проблем з їх спорудженням. Зволікань з погоджувальних документами не буде», - ставить крапку В. Сівець.

У свою чергу А. Шишацький додає: «Мова йде про викуп (свиней в приватних домогосподарствах - ред.) Виключно в 20-кілометровій зоні в районі кордону з Луганською областю та Росією, поруч зі свинокомплексами. Населення ми ні в якому разі не образимо ».

«Я, як держчиновник, розумію, що я в першу чергу несу відповідальність. Я маю рішення ЧПК і, «якщо завтра війна», у мене запитають: а як ти діяв?, - Звертаючись фактично до А. Федоруку, каже губернатор. - Якщо ми будемо самостійно змінювати рішення урядової ЧПК, це потрібно брати комусь на себе цю відповідальність. Я звик Не перевищувати повноваження. З моїми повноваженнями я можу тільки, дочекавшись рішення іншого протоколу кабміну, можливо, внести зміни в наш (обласний ЧПК - ред.) ».

«Роботу продовжимо, врахуємо думку місцевого самоврядування і разом з ним і облрадою опрацюємо питання використання резервного фонду, щоб не постраждали люди», - запевняє А. Шишацький і закриває нараду.

Коментуючи для «ОстроВа» склалася з АЧС загрозу, В. Стороженко не приховує, що повна депопуляція диких свиней в регіоні практично неможлива. «У 2009 році в Ростовській області Росії намагалися провести повну депопуляцію, але за рік вдалося знищити лише 1/3 поголів'я», - констатує В.Стороженка.

«... Нам рекомендують відстрілювати свиней і на територіях природно-заповідного фонду (ПЗФ), куди мисливці не мають права входити. І потрібно передбачити безпечну утилізацію убитих свиней, в тому числі і для безпеки навколишнього середовища. Бо якщо на території ПЗФ палити покришки, поливати спеціальними рідинами, то це не дуже добре для екоологіі », - вказує В. Стороженко лише на деякі сторони проблеми.

- Скільки диких свиней в Донецькій області?

- Порядку 1500 голів.

- Скільки коштує один патрон на кабана?

- 4 гривні. Рекомендовано, щоб органи місцевого самоврядування передбачили виділення коштів - на покупку патронів, виділення бензину ...

- На природному фонді позначиться масове знищення диких свиней?

- Звичайно. Вони мають свої функції в природі і ми до кінця не знаємо, чим обернеться це знищення.

- За який термін поставлено завдання знищити депопуляцію диких свиней в Донецькій області?

- До 1 квітня, але це нереально ...

Так що все-таки відбувається? Кабмін заявляє, що Донбасу і України загрожують страшні втрати від свинячої чуми, а тому, мобілізувавши всі можливі сили і серйозні бюджетні кошти, потрібно терміново поставити їй заслін, а глава облради, навпаки, каже, що вже ведеться відстріл не відповідає реаліям ... Губернатор і Кабінет міністрів виступають за знищення диких свиней, щоб через них зараза не розповзлася далі, погрожуючи величезними втратами і збитками для села і економіки в цілому, а голова облради сумнівається в правильності безконтрольного відстрілу, наводячи свої аргументи. Це що, просто невелике розбіжність думок або прихований розбрат? Чи зможуть керівники області разом протистояти проблемі, якщо Росія вже почала санкції щодо українського м'яса? Панове, час іде, а чума повзе, і ви вже визначайтесь, стріляти в свиней чи ні ...

Ярослав Колгушев
http://www.mariupol-express.com.ua/16157

0 коммент.:

Дописати коментар