28 лютого 2017

Зупинити біду



АФРИКАНСЬКА чума свиней розповзається всіма областями України, завдаючи щораз більших збитків як особистим селянським господарствам, так і великим сільгосппідприємствам. 21 лютого цю тривожну тенденцію було обговорено на засіданні Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин ВР. Серед іншого, оприлюднено статистику перебігу цього захворювання. Так, починаючи з 2012 року на території нашої країни зареєстровано 184 випадки ураження тварин вірусом АЧС у 22 областях. А з початку нинішнього зафіксовано вже 36 (останній — 16 лютого в Лубнах на Полтавщині), в тому числі вперше — у Тернопільській, Донецькій, Херсонській та Дніпропетровській областях.

Сьогодні режим карантину діє у 41 населеному пункті, причому серед сумних лідерів — Полтавщина (вісім), Харківщина (п’ять), Луганщина (чотири), Кіровоградщина, Херсонщина, Дніпропетровщина, Вінниччина (по три). Пік захворюваності припав на позаминулий рік — було знищено 67 832 голови свиней, торік — 54 927. А за неповних два місяці поточного року спалено вже майже три тисячі туш тварин. АЧС дошкульно вдарила по й так зубожілих селянах: збитки, завдані їм за п’ять років «свинячого мору», становлять 14,18 млн грн! Свинофермам теж непереливки — втратили 115,96 млн грн.

Дореформувалися — так можна коротко сказати про чи не найголовнішу причину катастрофічних темпів поширення цього небезпечного захворювання. За словами заступника голови профільного комітету ВР В. Бакуменка, в частині контролю внутрішньодержавних переміщень — цілковитий хаос: ветеринарну міліцію ліквідовано, Національну поліцію не наділено відповідними повноваженнями, а на додачу ще й спрощено процедуру державного ветсанконтролю. Це призвело до нехтування правилами біобезпеки як в особистих селянських господарствах (чим вони й раніше не могли похвалитися), так і в спеціалізованих свинарських (із 2390 наявних в Україні лише 528 обладнані типовими санпропускниками, 815 — стаціонарними наливними дезбар’єрами, 20% навіть не повністю огороджені), потрапляння зараженого м’яса та інфікованих тварин на стихійні ринки, які мають, на жаль, велику популярність.

Серед причин стрімкого розповзання АЧС називають і відсутність дієвих механізмів належної ідентифікації свиней у приватному секторі, подвірний забій тварин, не завжди в належних санітарних умовах, а також фактичну безкарність за розповсюдження інфекції. А сім кіл чиновницького пекла, якими мусять пройти, аби отримати відшкодування вартості за вилучене та знищене поголів’я, спонукає людей і господарства навіть приховувати випадки зараження.

Спираючись на оприлюднені дані, В. Бакуменко окреслив маловтішну перспективу. Нинішнього року можна очікувати близько 200 випадків захворювання, при цьому кожен четвертий — у свиногосподарствах із низьким рівнем біозахисту (а таких, як бачимо, більшість). Якщо не вдасться зупинити цей мор свиней, до 2020 року втрати перевищать 1,2 млн голів (або 4 млрд грн), а непрямі зростуть на 5-7,5 млрд гривень... На колись прибутковому вітчизняному свинарстві доведеться поставити хрест.

За результатами засідання члени комітету прийняли текст звернення, у якому, зокрема, закликали Президента П. Порошенка дати доручення головам ОДА, забезпечуючи виконання рішень Державної над­звичайної протиепізоотичної комісії, невідкладно відшкодовувати вартість вилучених свиней. Кабміну рекомендовано передбачити в проекті держбюджету на наступний рік фінансування державних ветлікарень та лабораторій у повному обсязі, Державній регуляторній службі — пришвидшити підготовку відповідних документів із метою посилення боротьби з африканською чумою свиней...

Чи «налякають» АЧС і видворять її з України звернення та документи, гарантувати не береться ніхто. Поки що очевидно: доки до проблем села ставлення «нагорі» не зміниться, доти не тільки свинарство занепадатиме — невдовзі корову там не побачимо! Утім, виконавчій владі та відповідним відомствам і службам таки треба прокидатись і докладати всіх зусиль для ліквідації «африканки», бо ризикуємо опинитися у становищі, про яке колись народ складав примовку: «Ні корови, ні свині...».

Марина ТІШКОВА.

Тим часом

Уже не благополучна...

В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ області, яка дотепер вважалась благополучною щодо африканської чуми свиней, виявили збудника цієї хвороби. Носієм небезпечної інфекції був дикий кабан, який утримувався у вольєрному господарстві «Чорний ліс» в селі Рибне Тисменицького району. Разом із ним перебували також одна свиноматка і п’ятеро поросят. Усіх тварин після підтвердження діагнозу умертвили, туші спалили. Знищили й інвентар, годівниці, рештки корму. В господарстві оголосили карантин на 45 днів.

Аби «африканка» не поширювалася, на позачерговому засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії в області вирішили створити зону нагляду, яка охопить майже 70 населених пунктів — поблизу обласного центру, у Богородчанському, Калуському, Тисменицькому і Галицькому районах. У цій зоні працюватимуть робочі групи, які здійснюватимуть огляд та облік тварин у господарствах. Окрім того, в регіоні будуть проведені заходи з депопуляції диких кабанів.

В особистих селянських господарствах Рибного, де сукупно вирощують всього 14 свиней, тварин вирішили поки що не знищувати. У головному управлінні Держ­продспоживслужби в області вважають, що навряд чи вони могли заразитися від дикого кабана, який жив у закритому вольєрі. А тому заспокоюють селян, які хвилюються за своє поголів’я.

— Туди, де виявили африканську чуму, починають приїжджати чимало ділків і пропонують продати їм м’ясо свиней по 10 гривень за кілограм живої ваги, — розповів начальник управління Роман Гурський. — Вони лякають людей тим, що тварин усе одно знищать, а державної компенсації не виплатять.

Роман Гурський закликав селян не погоджуватися на такі пропозиції, натомість уважніше стежити за здоров’ям тварин. За найперших ознак занедужання слід одразу звертатися до ветеринарів. Адже африканській чумі, як і будь-якій іншій хворобі, простіше запобігти, аніж боротися з її наслідками.

Варто нагадати, що Івано-Франківщина є одним із чотирьох регіонів України, де на тлі загального катастрофічного зменшення поголів’я свиней за останні два роки вдалося утримати цей показник і навіть трохи збільшити його (+1,0%).

Світлана УСАТЮК



0 коммент.:

Дописати коментар