25 лютого 2017

Олег Недава: Праліси – безцінне природне багатство України



Зараз у Верховній Раді розглядається законопроект № 4480 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат». Про це повідомляє Олег Недава, заступник Голови Комітету ВР з екополітики.

Праліси – всеєвропейська та світова спадщина, вони є взірцем недоторканих природних лісів і мають важливу природоохоронну, наукову, етичну та господарську цінність.

Частина українських пралісів, як об’єкт «Букові ліси Карпат і стародавні ліси Німеччини», входить до міжнародної спадщини ЮНЕСКО. Саме у цих споконвічних, стародавніх лісах зростає значна кількість видів рідкісних тварин і рослин, які занесені до Червоної книги України.

Про необхідність стовідсоткової, повної охорони пралісів йдеться у багатьох міжнародних документах.

За оцінками українських науковців в Україні налічується від 16-35 до 60 тис. га. Такі розбіжності існують через застосування різних критеріїв оцінки.

Як вказує народний обьранець, на думку одного з найбільш авторитетних учених-природоохоронців у лісовій галузі, доктора біологічних наук Степана Стойка на території Українських Карпат збереглося близько 60 тис. га пралісових, квазіпралісових та природних лісів.

ЧИТАЙТЕ: Олег Недава: У сфері охорони довкілля потрібен єдиний контролюючий орган

Розмір ділянок і загальна площа пралісів, – наголошує вчений, – у значній мірі залежить від критеріїв визначення стану натуральності лісових екосистем.

Природні ліси не мають принципових відмінностей від пралісів і за відносно короткий період за відповідних умов можуть досягнути стану пралісів.

«Тому, базуючись на висновках науковців, я вніс низку пропозицій до вже згаданого законопроекту, які на мою думку, сприятимуть не тільки збереженню, а й відновленню, примноженню пралісів – безцінного природного багатства України», — зазначає Олег Недава.

25.02.2017 08:01

0 коммент.:

Дописати коментар