25 лютого 2017

Наступного тижня в південних регіонах Росії очікується початок сезону масового загоряння очерету і сухої трави


На наступному тижні, в останні дні лютого і в перші дні березня 2017 року, в Росії очікується початок сезону масових очеретяних і трав'яних пожеж. Завдяки багатосніжної в більшості регіонів країни зими сезон почнеться з деякою затримкою в порівнянні з багаторічними статистичними строками, але це не означає, що він буде більш простим, ніж зазвичай - навпаки, події можуть розвиватися стрімкіше, і реагувати на них буде важче.

Основних регіонів, у яких наступного тижня можливий розвиток великих очеретяних і трав'яних пожеж, три: це

  • пониззя великих річок на півдні Європейської Росії (в першу чергу Волги і Кубані - Астраханська область і Краснодарський край), 
  • південь Приморського краю, 
  • і Калінінградська область. 

У всіх цих регіонах снігового покриву або вже зовсім немає, або він неглибокий і фрагментарний, і у всіх наступного тижня очікується досить тепла, суха і вітряна погода, при якій трав'яні і особливо очеретяні пали можуть поширюватися на великі площі. Перші очеретяні пали в пониззі Волги та на півдні Примор'я вже були зафіксовані в 2017 році дистанційними методами - але поки пожежна небезпека в цілому була не дуже високою; зараз же очікується її швидке зростання.

Практично єдиною причиною трав'яних і очеретяних пожеж навесні є людина - випадки їх виникнення від природних причин (блискавок, вивержень вулканів, падіння метеоритів) надзвичайно рідкісні. З листопада 2015 року в Росії діє цілком однозначну заборону на самовільне, без дотримання спеціальних процедур і виконання спеціальних заходів пожежної безпеки, спалювання сухої трав'янистої рослинності. Однак, протягом попередньої чверті століття такої заборони не було (була заборона лише на окремі приватні випадки - наприклад, на спалювання стерні), і не було практично ніякого контролю за поводженням громадян з вогнем на нелісових природних територіях. Більше того: різноманітні державні і муніципальні організації, а також сільгосппідприємства, самі масово проводили так звані "контрольовані" випалювання, але фактично без контролю і без забезпечення реальних заходів безпеки. В результаті люди настільки звикли палити траву самі і не звертати жодної уваги на те, як це роблять інші (сусіди, діти і т. д.), що весняне випалювання сухої трави стало загальнонаціональної щорічної забавою. Трав'яні пали щорічно призводять до загибелі десятків людей, знищують багато тисяч будинків і дач, стають головною причиною пожеж на торфовищах і однією з двох головних причин пожеж в лісах - але це нікого не зупиняло і не зупиняє. Реальна ж боротьба з цим масовим поджигательством почалася, і то поки що не в усіх регіонах країни, тільки після встановлення однозначної заборони на самовільні підпали - тобто фактично лише з минулого року.

Навесні 2016 року (з 1 березня по 31 травня включно) кількість термоточек за даними MODIS склало по всій території Росії 54% у порівнянні з аналогічним середнім показником за період з 2002 по 2015 р. р. включно - тобто знизився майже вдвічі. По одному році важко судити про те, наскільки це зниження було пов'язано з введенням заборони на безконтрольне випалювання сухої трави і початком контролю за його дотриманням, і наскільки - з погодними особливостями конкретного року. Оскільки будь-яких великомасштабних погодних аномалій, здатних однозначно пояснити таке зниження, в минулому році не було - швидше за все, основний внесок у зниження весняної горимости внесли все-таки заборона і контроль. Але як вони спрацюють в 2017 році - поки незрозуміло: соціальна ситуація в сільських районах країни, особливо далеких від столиць, суттєво погіршується, а це веде до більш безвідповідального і бездумного поведінці багатьох людей на природі.

В цілому пожежонебезпечний сезон 2017 року на природних територіях Росії буде, швидше за все, дуже важким - в силу природних причин (зміна клімату істотно збільшує частоту аномальних погодних явищ, що сприяють катастрофічних пожеж: екстремальних посух, періодів аномальної спеки і т. д.), так і господарських (грошей на нормальне фінансування боротьби з пожежами у держави немає, залишки єдиної державної системи попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій - РСЧС продовжують руйнуватися, кваліфіковані кадри губляться, величезні сільські території порожніють і закидаються, лесопожарная брехня процвітає, і т. д.).

Традиційно пожежі на природних територіях нашої країни мають два основних піку: весняний (друга половина квітня-травень) і літньо-осінній (липень, серпень і початок вересня), але в різних регіонах динаміка пожеж - різна. Березень буває важким в пожежному відношенні місяцем для південних регіонів Європейської Росії, а також для самого півдня Східного Сибіру і Далекого Сходу.

http://forestforum.ru/viewtopic.php?f=9&t=20612

0 коммент.:

Дописати коментар