26 лютого 2017

Лісовий вектор



У Маневицькому лісгоспі підбили підсумки роботи минулого року

«Минулий рік був складним і непростим для нас. Ми працювали в складних умовах на фоні загострення політичної ситуації в суспільстві. Рішення уряду примушували вносити корективи у напрями розвитку підприємства. Однак, незважаючи на всі труднощі ми забезпечили ефективне ведення фінансово-господарської діяльності підприємства та виконання планових показників виробничої програми», – такими словами розпочав звіт за 2016 рік директор ДП «Маневицьке ЛГ» Володимир Радіон, охарактеризувавши ситуацію, в якій опинилася вся лісова галузь Волині. Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Почути, чим протягом року жили лісівники Маневицького лісгоспу та чого досягнули, у залі зібрався колектив підпримства, прибули заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Рибчинський, голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства України Павло Матіюк, голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк, Маневицький селищний голова Олександр Гаврилюк, редактор районної газети «Нова доба» Олена Бичкова.

Голова комітету первинної профспілкової організації підприємства Ольга Пащенко, яка вела нараду, оголосила підсумки роботи структурних підрозділів підприємства. Вони були проаналізовані всіма спеціалістами, за всіма напрямками їх роботи. За сумарною кількістю отриманих балів були визначені переможці трудового суперництва.

Ними стали колективи Галузійського, Маневицького та Карасинського лісництв.

А доповідав Володимир Радіон про те, в 2016 році лісовідновлення проведено на площі 664 га. Під час минулорічної весняної кампанії у лісах, що в межах Маневицького лісгоспу, посадили 302 га лісових культур, план перевиконали.

В останні роки при лісовідновленні перевага надається сприянню природному поновленню лісів, тож тут такі заходи провели на площі 256 га.

Директор нагадав, що всі роботи проводились за власні кошти підприємства.

Щодо виробничого плану по лісовому господарству, то за минулий рік проведено рубок догляду за молодняками на площі 265 га. Варто зазначити, що цей вид рубок не є прибутковий для лісогосподарських підприємств, але проводиться щорічно для отримання високопродуктивних насаджень у майбутньому.

Прохідні рубки проведено на площі 53 гектари, суцільні санітарні – на площі 161 гектар, та інші рубки, пов’язані з веденням лісового господарства, на площі 1743 гектари. При проведенні рубок ведення лісового господарства заготовлено 30 тисяч 641 метрів кубічних ліквідної деревини. Виконано всі планові завдання з рубок, пов’язаних з веденням лісового господарства.

Зважаючи на те, що ліси Маневиччини чи не найбільше на Волині страждають через ураження шкідниками, то тут змушені були видаляти ушкоджені ділянки і ретельно спалювати порубкові рештки. Але, наголосив директор, санітарні рубки призначалися винятково на основі матеріалів лісовпорядкування, санітарного та лісопатологічного обстеження.

Від рубок головного користування передбачалося отримати 89 тисяч 100 метрів кубічних деревини, фактично заготовили – 89 тисяч 602 метри кубучні, на 602 м куб перевиконано плановий показник. Всі лісництва підприємства виконали планові показники.

Всього заготовлено деревини від рубок всіх видів 120 тисяч 243 м куб. В сортименті заготовлені деревини основну масу (54%) складає пиловник хвойний – 65 тисяч 93 м. куб.

Із загального об’єму заготовленої деревини пущено на переробку 49 120 м. куб. (або 41%) і вироблено продукції переробки на суму 52 мільйони 720 тис грн. Для порівняння: в двох попередніх роках на підприємстві переробляли 30% заготовленої деревини, а вже в січні цього року тут переробили 47,6% заготовленої деревини.

У зв’язку із забороною продажу круглого (необробленого) лісу на експорт на підприємстві і надалі планують поглиблювати переробку деревини на власних виробничих потужностях і нарощувати обсяги випуску продукції переробки, освоювати виробництво нових конкурентоспроможних видів.

Незважаючи на всі складнощі, в минулому році в лісгоспі вироблено товарної продукції на суму 153 мільйони 557 тисяч гривень, в тому числі 4 мільйони 205 тис. грн консервної продукції.

У минулому році реалізовано продукції на суму 106 мільйонів 53 тис. грн, у тому числі на експорт 72 мільйони 458 тис. грн. Вся продукція підприємства сертифікована і відповідає вимогам міжнародного сертифіката за системою Лісової опікунської Ради (FSC). А в національному рейтингу якості товарів та послуг Маневицький лісгосп визнано «Підприємством року 2016» та нагороджено Почесною нагородою «Зірка якості 2016».

Володимир Радіон наголосив, що на підприємстві діє система електронного обліку деревини, проводиться маркування всієї заготовленої лісопродукції.

Господарська діяльність підприємства забезпечує стабільно отримання прибутків, які спрямовуємо для відтворення та, що дуже важливо, розширення виробництва. В минулому році отримали 10 мільйонів 340 тисяч гривень чистого прибутку. Лісгосп залишається основним бюджетоутворюючим підприємством району. До бюджету всіх рівнів сплачено 38 мільйонів 67 тисяч гривень податків, до місцевого бюджету – 7 мільйонів 543 тисячі гривень., 8 мільйонів 345 тисяч гривень єдиного соціального внеску.

Чисельність працівників станом на 1 січня 2017 року склала 415 чоловік. Середньомісячна заробітна плата штатного працівника в минулому році склала 7512 гривень, в еквіваленті повної зайнятості – 7733 грн. Заробітна плата виплачується регулярно без затримки у строки, встановлені колективним договором. Щомісячно виплачується грошова винагорода за вислугу років, премія – за виконання планових завдань.

Значна сума власних коштів інвестується у розвиток виробничої сфери.

Значна увага традиційно – забезпеченню комфортних та безпечних умов роботи, їх у Маневицькому лісгоспі дотримуються неухильно.

А для збереження лісів тут дбають про комплексне використання деревини і розвивають заготівлю та переробку недеревних ресурсів лісу – побічне користування. Уже зараз з порубкових решток на підприємстві виготовляють хвойний екстракт та ефірне масло. Лісгосп заготовляє та переробляє різні види грибів, лісових ягід. В минулорічний сезон заготовили та переробили понад 400 тонн березового соку. Консервний цех підприємства з року в рік збільшує об’єми випуску та асортимент плодоовочевих консервів. На перспективу мають наміри освоїти виробництво м’ясних консервів.

Крім основних завдань, лісівники Маневиччини взяли за правило допомагати тим, хто цього потребує, і робити свій внесок у розвиток інфраструктури.

– Сьогодні я щиро дякую вам за працю, – сказав на завершення доповіді Володимир Радіон, звертаючись до колективу. – Ми й надалі будемо продовжувати працювати над зменшенням затрат виробничих факторів, оборотних засобів і матеріалів, правильною організацією праці задля отримання найкращих результатів економічного розвитку підприємства і, відповідно, підвищення заробітної плати.

Слова вдячності та побажання подальшого росту звучали від керівництва району та ВОУЛМГ.

– Приємно констатувати, що наша галузь у багатьох робочих моментах тримає впевнене лідерство в Україні, – наголосив Олександр Рибчинський. – Не опускаймо рук, будьмо однодумними. Нас ніщо не зможе розхитати, навпаки – даремні спроби дестабілізувати нашу роботу роблять нас тільки сильнішими. Нам добре відомо, що робимо гарну справу і працюємо достойно. Щирі люди бачать нашу роботу, зусилля і належно оцінюють їх.

Завершилася зустріч врученням Почесних грамот, подяк та матеріальних нагород тим працівникам, чию роботу особливо варто відзначити.


0 коммент.:

Дописати коментар