25 лютого 2017

«Юні лісові рейнджери» дали клятву берегти природні ресурси України

З осені минулого року у п’яти навчальних закладах західних областей України реалізується проект Благодійного фонду «Центру громадських ініціатив» «Юні лісові рейнджери», що фінансується Міжнародною програмою Лісової Служби США. Мета створених клубів – привернення уваги людей до проблем вирубки лісів у Карпатському регіоні, виховання у дітей дбайливого ставлення до природи та ін.




«У темі» з іншими виявилися й учні Рахівської ЗОШ №1, завдяки учителю біології та керівнику клубу Оксані Степанівні Турок. Саме наставниця, з ініціативи Ольги Сметанюк, подала заявку на участь у проекті та виборола право з-поміж усіх шкіл Закарпаття створити клуб у Рахові. Тож протягом осені та зими 20 учасників різного віку активно займаються, навчаються і переймаються лісовою та природоохоронною справою. А минулого тижня юні рейнджери зібралися у стінах першої міської школи, щоб відзначити десяту зустріч клубу та підбити підсумки дев’яти стрітень.

Згадати школярам є що, бо на їхньому рахунку – чимало заходів. Це – квест на території біосферного заповідника, де вони вчилися розрізняти хвойні дерева; флеш-моб у центрі міста, під час якого закликали не рубати на новорічні свята живі ялинки, а замінити їх штучним деревцем; акція, впродовж якої садили дерева; брали участь і у плетінні різдвяних віночків спільно з бібліотекарями ЦРБ. Рахів’яни активно координують роботу з іншими чотирма клубами західних областей. Так зокрема, під час першої поїздки до Перечина розробили власний логотип «Юних лісових рейнджерів». Побували й у колег Жидачева та планують ще дві поїздки таким чином, щораз двоє інших учасників беруть участь у подорожах. Неодноразово учасниками життя клубу були працівники КБЗ (зокрема Вікторія Бундзяк), а також Рахівського ЛДГ (Олеся Лофердюк).

Окрім спогадів про зроблене та пережите школярі на ювілейній зустрічі закріплювали набуті знання, ділилися враженнями та висловлювали сподівання на наступні зібрання. Варто зауважити, що керівник клубу О. Турок готує для рейнджерів завдання у ігровій формі. Жодна зустріч не промайнула без цікавинок: то за допомогою чуттів визначали вміст мішечка, то інсценували суд, де «вершили долю» браконьєрів лісу, то давали інтерв’ю у «шишкофон». Тож, кожен захід – незабутній для школярів. Однак найважливішою зустріччю сміливо можна назвати десяту, бо саме минулого тижня учасники клубу дали клятву та пройшли процедуру посвяти в рейнджери. Всі, як один, поклали руку на серце та зачитали найважливіші слова присяги берегти природні ресурси України. Таким чином, стали повноправними «сторожами» природи і з новими силами та зарядом ентузіазму поринули у світ нових майбутніх акцій та заходів. А допомагатимуть їм у цьому нові спеціальні зошити юних лісових рейнджерів, наклейки і брелки, які отримали після посвяти. А наприкінці серпня на 10 членів клубу чекає ще й літній тижневий табір.

Андріана ЛЕЛЕ, zorka.in.ua

0 коммент.:

Дописати коментар