16 лютого 2017

Що потрібно зробити для охорони українського лісу


Прес-конференцію з такою назвою провели 15 лютого 2017 р. у Києві, в інформагенції "Інтерфакс-Україна" Українське товариство охорони птахів, Київський еколого-культурний центр і Екоправо-Київ. На думку екологів, в цілях порятунку українського лісу від повного знищення необхідно терміново:

Реформувати Держлісагентство України, позбавивши його функції контролю за лісами і передавши цю функцію в Мінприроди України.

Звільнити Х. Юшкевич від посади керівника Держлісагентством України як непрофесіонала і злісного піарника.

Внести екологічні зміни до Лісового кодексу України, зокрема заборонивши приватну власність на ліс.

Внести зміни в Закон України «Про природно-заповідний фонд України», заборонивши проведення суцільних рубок у всіх категоріях об'єктів ПЗФ ( передусім у всіх заказниках), а також заборонити проведення рубок головного користування в господарських зонах нацпарків, регіональних парків і заказниках.

Доповнити мораторій про заборону вивозу кругляка безстроковим забороною на вивезення за кордон модрини, ялиці, бука, ясена, в'яза, граба, горобини, всіх червонокнижних видів дерев (сосна кедрова, сосна крейдяна (меловая, росс.), дуб австрійський, липа пухнаста і ін).

Продовжити мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону ( термін цього мораторію закінчився ще у 2010 р. ).

Прийняти законопроект про охорону пралісів (на даний час він прийнятий Верховною Радою України у першому читанні).

Ввести мораторій на суцільні рубки в об'єктах природно-заповідного фонду місцевого значення у всіх областях України (на даний час такі мораторії вже діють у Київській, Закарпатській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій областях та м.Києві).

Прийняти науково обґрунтовану норму щорічної заготівлі лісу в Україні, вище якої ліс рубати не можна (в даний час Держлісагенство спеціально таку норму не бажає визначати, щоб рубати з кожним роком все більше лісу).

Прес-служба КЕКЦ
Прес-конференції
11:16 16.02.2017
http://interfax.com.ua/news/press-conference/403533.html

0 коммент.:

Дописати коментар