15 лютого 2017

У приміщенні Волинської обласної ради відбулися обшуки в присутності озброєних людей



Більш ніж десять озброєних автоматами і в бронежилетах осіб у середу в передобідню пору зайняли у приміщенні Волинської обласної ради 3-й і 8-й поверхи. Відповідно до коментаря голови обласної ради Ігоря Палиці, який він залишив на своїй сторінці у «Фейсбуці», працювали на підставі судової ухвали представники Генеральної прокуратури. Їм були потрібні оригінали рішень останньої сесії облради, яка відбулася 2 лютого, і ці рішення стосувалися діяльності комунального підприємства «Волиньприродресурс». Хоча ці рішення були оперативно опубліковані на сайті обласної ради і не є конфіденційною інформацією... Обшуки проведено у загальному відділі обласної ради та робочому кабінеті недавнього керівника КП «Волиньприродресурс» Веніаміна Туза (сесія призначила нового керівника цього підприємства, ним став депутат Василь Столяр). Начебто обшуки проведено у ході провадження кримінальної справи проти посадовців Державної служби геології та надр України.

Як повідомляв на сесії Ігор Палиця, комунальне підприємство «Волиньприродресурс» отримало на 20 років дозвіл на промисловий видобуток бурштину і торфу. Йдеться про 56 тисяч гектарів землі, де може бути бурштин, близько 9 тисяч га землі із торфом та близько 31 тисячі гектарів площі із покладами міді. У перспективі йдеться про отримання дозволів на видобуток нафти та газу. Від діяльності комунального підприємства Волинь мала отримати значні прибутки для розвитку території. У своєму коментарі Ігор Палиця каже: «Сьогодні у Волинську облраду з обшуками завітала Генпрокуратура. Згідно з рішенням славнозвісного Печерського суду, слідчі прийшли забрати всю документацію, пов’язану з ліцензією «Волиньприродресурсу» на видобуток бурштину. Вперше, коли комунальне підприємство, яке належить громаді області, отримало цілком законно та офіційно спецдозвіл на видобуток бурштину, люди почали вірити, що не все так погано, що заробляти на волинських надрах будуть не приватні кіпрські фірмочки чи нікому невідомі підприємці, а обласний, районні та сільські бюджети. Вперше повірили, що центральна влада , втілюючи курс Президента на економічну децентралізацію, обернулася обличчям до людей. Вперше повірили, що зможуть самостійно, за рахунок додаткових надходжень в місцеві бюджети, вирішувати народженні десятиріччями проблеми — почати будувати школи, садочки, дороги, інфраструктуру та створювати нові робочі місця. Люди повірили, а тим, хто кришує незаконний видобуток, не сподобалося...»

Анатолій ВІТІВ, лідер фракції «Свобода» у Волинській обласній раді, в коментарі інтернет-виданню «Волинь24» зазначив, що обшуки у Волинській раді організували ті, хто отримує нелегальні прибутки від видобутку бурштину: «Волинська обласна рада показала приклад, як можна природні багатства направити на інтереси громади. Це не сподобалося, я так розумію, в Києві, людям, які сидять на фінансових потоках, на бурштині. Ні для кого не секрет, що все це зараз кришується: видобуток бурштину, вирубка лісу. Рада зайняла позицію, та позиція не подобається чиновникам. Ну, але в кожного — своя справа. Я думаю, що ми все одно переможемо».

На момент друку номера офіційної інформації стосовно ситуації не було.

ГОЛОС ІЗ FACEBOOK

«Багато виникає питань...»

Ірина КОНСТАНКЕВИЧ, народний депутат України:


— Багато виникає питань щодо законності дій тих, хто прийшов із обшуками у Волинську обласну раду, хто нацькував на цю акцію, як саме вилучалися документи, які є вільному доступі... А ще вразила амуніція цих військових — її б нашим хлопцям на схід, на війну з російським окупантом. Так ні — ці «вояки» будуть відстоювати і захищати бізнес-інтереси тих, хто на війні збагачується. Бурштин, цукерки, вугілля... і добре озброєні молодики за наші з вами кошти.


Наталія Малімон
15 лютого, 2017 - 19:29
Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк
Рубрика: День України Газета: №27, (2017)

0 коммент.:

Дописати коментар