24 червня 2017

Ігор Шурма: Збитки від незаконної вирубки лісу за 5 років зросли на 77% і складають близько 300 мільйонів гривень



В країні триває тотальне знищення лісів, масове вирубування деревини не припиняється. Про це заявив народний депутат від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Ігор Шурма.

«Тільки у 2016 році держава недорахувалась лісу на 157 мільйонів гривен. Збитки від незаконних вирубок в Україні за 5 років зросли на 77% і складають близько 300 мільйонів гривень. Це тільки прямі втрати. А є ще опосередковані – проблеми для екології, корупція в силових структурах та органах місцевої влади. Масштаби нелегальної вирубки настільки масові, що вагони з українським лісом вишикувалися у чергу, аби дістатися Європи, утворюючи затори на коліях. Через кордон постійно йде деревина, яка у документах значиться як паливна», — зауважив опозиціонер.

За його словами, найбільше незаконних рубок традиційно проводяться в Карпатах, які вже не здатні утримувати вологу, внаслідок чого у західних регіонах України відбуваються постійні масштабні повені.

«Екологи б’ють тривогу та попереджають, що ліси в українських Карпатах на межі вимирання, а Україна може зіштовхнутися з екологічною катастрофою колосальних масштабів. Вирубка лісів відбувається на усій території України! Вдумайтесь, лише за тиждень виявили незаконну рубку лісу на території Національного природного парку «Слобожанський» у Харкові, вирубки лісів в Чернівецькій, Житомирській, Одеській областях, незаконну вирубку лісополос, що захищають поля від вітру та ерозії в Запорізькій області. Це лише ті випадки, які вдалось зафіксувати, насправді ж ситуація катастрофічна!» — наголосив політик.

Ігор Шурма додав, що неконтрольоване вирубування лісів досягає критичного рівня. Щодня нелегально вирубуються тисячі дерев. Через варварську вирубку лісу, села перетворюються в місце екологічної катастрофи.

«Державна екологічна інспекція постійно фіксує багато порушень пов’язаних з вирубкою лісу, поліція приймає заяви та порушує справи, проте масова вирубка лісів продовжується. Значною мірою цьому сприяє наше законодавство, що не в змозі не те, що покарати винних, а навіть і довести їх вину. Адже за законом кримінальна відповідальність наступає, якщо внаслідок вирубки лісу завдано шкоди на 50 тисяч гривень і більше. А за адміністративною відповідальністю передбачене покарання у вигляді штрафу 170 гривень», — зауважив Ігор Шурма.

Політик розповів, що нинішнє правове поле не здатне забезпечити облік лісів та їх використання, безсиле перед незаконними рубками, не забезпечує ефективних механізмів охорони лісу та прозорої реалізації деревини.

«Країни що межують з Україною, усвідомлюючи небезпеку вiд неконтрольованої вирубки, прийняли необхідні заборони та обмеження. Так, незаконні рубки в Румунії прирівнюються до терористичної діяльності. Цікаво, що в цій країні заборонено різати власний ліс під загрозою кримінального покарання, але є чудові деревообробні заводи просто під українським кордоном, які працюють на імпорті з України. Європейці навіть видають дотації фірмам, щоб ті возили деревину з України. Самі ж свої ліси оберігають. Україна досі є одним з найбільших експортерів лісу в Європі. Ми щорічно вирубаємо більше 300 тисяч гектарів дерев. Такими темпами через пару років карпатських лісів не залишиться», — зауважив Ігор Шурма.

Політик нагадав, що в 2013 році ООН прийняла програму відтворення лісових ландшафтів у світі – взяла зобов’язання створити 350 мільйонів гектарів лісів до 2030 року. США взяли зобов’язання створити 65 мільйонів гектарів, Китай – 70 мільйонів. «Україна цю програму не прийняла. Міністерство економіки і фінансів не підтримало виконання цільової програми. Немає плану – немає фінансування. 2011 рік – останній, коли фінансування на лісове господарство було на рівні 100 мільйонів доларів. Зараз це фінансування, в цілому, разом з заповідниками – 4 мільйони.

Безліч разів я звертався до Уряду, Міністерства екології та природних ресурсів, до поліції щодо численних фактів незаконних вирубок лісів. Але результату — нуль. Знищення лісів відбувається у величезних масштабах та за добре відпрацьованою схемою: призначається санітарна рубка, а вирубується найкраща деревина, що списується як «дрова» та йде здебільшого за кордон. Майже щодня в новинах ми чуємо про черговий вирубаний ліс. Хто винен у жалюгідному стані українського лісового господарства?– питання важливе, але проблеми не вирішить. Бо виглядає, що винні всі: українське суспільство, яке крізь пальці дивиться на незаконні вирубки лісу, часто навіть не намагаючись повідомити про підозри щодо злочину», — зауважив політик.

На переконання Ігоря Шурми, потрібен жорсткий контроль з боку як держави так і громадськості над вирубкою лісу. Потрібно припинити діяльність тіньового бізнесу, який процвітає в державі, а також запровадити європейську систему обліку деревини, яка передбачає контроль від моменту висадки лісу і до його переробки у меблі чи паркет. Місцеві громади повинні взяти під контроль ситуацію, патрулювати автодороги, інакше ми ніколи не припнемо свавілля лісової мафії.

«Потрібно збільшити штрафні санкції для порушників, змінити стандарти щодо вирубки лісів, встановити контроль державними органами за дотриманням законодавства щодо вирубування, а також розширювати площі лісів новими насадженнями, а головне притягувати осіб винних у незаконній вирубці до відповідальності», — наголосив Ігор Шурма.



Журналісти українського опозиційного видання «Голос Правди» з посиланням на opposition.org.ua

Як стати партнером видання «Голос Правди»?

Будемо вдячні за будь-яку допомогу українському опозиційному проекту «Голос Правди». Ви можете переказати будь-яку суму – і 1 гривню, і 100 тис. Гроші ми витрачаємо на оплату хостингу, розвиток сайту, запуск нових розділів і організацію прямих трансляцій.

Наш «Яндекс.Гаманець»: 410 015 312 053 11.
PayPal: donate@golospravdy.com.
Переказ з карти: https://golospravdy.com/donate/.

Читайте та обговорюйте найцікавіші публікації «Голосу Правди» в наших групах у «Facebook», «ВКонтакте», «Однокласники» і «Twitter». Щоранку ми розсилаємо популярні новини на пошту –підпишіться на розсилку. Ви можете зв'язатися з редакцією сайту через розділ «Повідомити Правду».

Original:https://golospravdy.com/igor-shurma-zbitki-vid-nezakonnoi-virubki-lisu-za-5-rokiv-zrosli-na-77-i-skladayut-blizko-300-miljoniv-griven/


0 коммент.:

Дописати коментар