Глобальне потепління змінює розвиток рослин
Глобальне потепління впливає не лише на біологічне різноманіття рослин, воно навіть змінює їх розвиток. Група дослідників німецького Університету Мартіна Лютера в Халле-Віттенбергу (MLU) об’єднала зусилля з Інститутом біохімії рослин Лейбніца (IPB), щоб з’ясувати, які молекулярні процеси впливають на розвиток рослин. В останньому випуску всесвітньо відомого журналу Current Biology група оприлюднила свої останні дослідження про механізм, що контролює зростання рослин при високих температурах. У майбутньому це може допомогти при розведенні рослин, адаптованих до глобального потепління.
Читайте також: «Google показує Крим трьома різними способами»
Рослини набагато чутливіше реагують на коливання температури, ніж тварини. Крім того, вони не можуть шукати більш теплі або прохолодні місця. «Коли температура піднімається, для більшого охолодження стеблини рослин стають довшими, а їх листя — вужчим і теж довшим, ніж зазвичай, а це робить рослину більш нестабільною», — пояснює професор Марсель Квінт з MLU. Це помітно, наприклад, під час збирання зерна. Нестабільні рослини швидше падають під дощем і, як правило, виробляють менше біомаси. Також зменшується частка ключових речовин, таких як білки, які містяться в ядрі зерна.
Глобальне потепління впливає не лише на біологічне різноманіття рослин, воно навіть змінює їх розвиток. Група дослідників німецького Університету Мартіна Лютера в Халле-Віттенбергу (MLU) об’єднала зусилля з Інститутом біохімії рослин Лейбніца (IPB), щоб з’ясувати, які молекулярні процеси впливають на розвиток рослин. В останньому випуску всесвітньо відомого журналу Current Biology група оприлюднила свої останні дослідження про механізм, що контролює зростання рослин при високих температурах. У майбутньому це може допомогти при розведенні рослин, адаптованих до глобального потепління.
Читайте також: «Google показує Крим трьома різними способами»
Рослини набагато чутливіше реагують на коливання температури, ніж тварини. Крім того, вони не можуть шукати більш теплі або прохолодні місця. «Коли температура піднімається, для більшого охолодження стеблини рослин стають довшими, а їх листя — вужчим і теж довшим, ніж зазвичай, а це робить рослину більш нестабільною», — пояснює професор Марсель Квінт з MLU. Це помітно, наприклад, під час збирання зерна. Нестабільні рослини швидше падають під дощем і, як правило, виробляють менше біомаси. Також зменшується частка ключових речовин, таких як білки, які містяться в ядрі зерна.
Пшеничне поле
Читайте також: «Парадокси економічного зростання»
«Хоча кореляція між температурою та зростанням рослин на макрорівні досить добре зрозуміла, на молекулярному рівні є ще багато відкритих питань. Ми тільки починаємо розуміти, як рослини реагують на зміни температури і перетворюють їх на конкретні реакції», — продовжує Квінт. Проведені раніше дослідження показали, що білок PIF4 безпосередньо контролює зростання рослин і що цей білок також залежить від температури. Коли холодно, PIF4 менш активний — інакше кажучи, рослина не росте. При підвищеній температурі PIF4 активує гени, що сприяють росту, і рослина росте вищою. «Досі було незрозуміло, яким чином рослина знає, коли активувати PIF4 і скільки його повинно бути звільнено. У наших знаннях були великі прогалини про точний шлях сигналізації щодо росту, регульованого температурою», — говорить Квінт.
І це саме те, що відкрила дослідницька група в Галле, яка досліджувала поведінку росту Арабідопсиса Таля (Arabidopsis thaliana). Зазвичай його розсада утворює короткі стебла при температурі 20° С. Ці стебла стають значно довшими при 28° С.
Глобальне потепління
Читайте також: «Українці в США»
Висновки дослідницької групи з Галле можуть допомогти розводити в майбутньому рослини, які залишатимуться стабільними навіть при високих температурах і будуть здатні виробляти достатню урожайність. Проте для досягнення цієї мети результати основних досліджень спочатку треба перенести на культурні рослини, такі як злаки.
Posted By: admin 13/01/2018
0 коммент.:
Дописати коментар