31 січня 2018

Хворий ліс - біда не тільки для лісівників!


У лісі дедалі більше всихають соснові насадження. Іржаво-жовті крони рясніють з-поміж зелені хвої. Про цей сумний факт пишуть, говорять, дискутують останнім часом дуже багато на сторінках преси, у телеефірах, на конференціях, під час виїзних семінарів. Однак як зупинити злісного шкідника хвойного лісу ради не знаходять, тож лісівники мусять боротись єдиним ефективним методом – проведення санітарних рубок.

При проведені рубок необхідно забрати хворі дерева із насаджень, а ті, що ростуть навколо них, також вже заражені шкідником та потребують видалення, – тільки так можна врятувати деревостан. Неабиякий ажіотаж, обурення та здивування ці заходи викликають у пересічних громадян, особливо жителів сіл, які живуть близько лісу. Лісівники в свій бік отримують чимало критики ти нарікань. Дискредитація працівників лісового господарства в громадськості на сьогодні досягла максимально високого рівня, лісівника вважають мало не ворогом лісу та саме завдяки завдяки лісівникам рятуються здорові дерева. Саме досвід роботи та кваліфікованість працівників лісового господарства дають змогу вчасно виявляти, проводити лісопатологічні обстеження, а це – найважливіша складова у лікуванні хворих насаджень.

Нещодавно саме з метою роз’яснення населенню всю масштабність проблеми всихання лісових насаджень, лісничий Станишівського лісництва ДП «Житомирський лісгосп» Віталій Матковський завітав на сесію до Новогуйвинської селищної ради.

«Для працівників лісових господарств це дуже невтішна ситуація. У нашій роботі першочерговим напрямков роботи є – лісовідновлення та охорона і захист лісу. Саме боротьба зі шкідником, коли застосовуються санітарні рубки – і є захист лісу від шкідника. Діємо ми законно, на підставі обстеження лісопатологами та спеціально виписаних перед тим лісорубних квитків», ­– наголосив Віаталій Матковський в своєму виступі.


31.01.2018 08:46
Прес-служба ДП "Житомирський лісгосп"





http://zt-lis.gov.ua/no_cache/pres-sluzhba/novina/article/khvorii-lis-bida-ne-tilki-dlja-lisivnikiv.html