31 січня 2018

Україна вводить електронний облік деревини

Продаж деревини поза аукціоном заборонений



Державне агентство лісових ресурсів запровадило електронний облік деревини, що йде на продаж, та заборонило її реалізацію поза аукціоном, повідомляється на сайті Держлісагентства.

Як зазначається, відповідний наказ №49 від 30 січня 2018 року підписав голова відомства Володимир Бондар.

«Забезпечити ведення електронного обліку деревини на лісогосподарських підприємствах з внесенням інформації про всю заготовлену і реалізовану деревину до системи електронного обліку деревини та забезпечити реєстрацію укладених договорів в системі», – йдеться у наказі.

Також наказом зобов’язано припинити реалізацію підвідомчими лісогосподарськими підприємства деревини за прямими договорами підрядникам, що виконують роботи із заготівлі деревини та не беруть участі в аукціонних торгах.

Окрім того, заборонено реалізовувати споживачам дубову дров’яну деревину для технологічних потреб виробничо-технічного призначення.

За підсумками роботи Держлісагентства у 2017 році висаджено 1700 га нових лісів, а у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств Держлісагентства знаходиться 7,6 млн га земель.

Крім того, під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів заготовлено 8,7 млн куб. м ліквідної деревини (130% до завдання).

Як писав Mind, у листопаді минулого року президент України Петро Порошенко доручив уряду розробити ряд заходів щодо забезпечення стабільного природокористування та розвитку лісів, удосконалення системи державного управління у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісових насаджень, ведення лісового господарства, збереження цінних природних комплексів і екосистем, розвитку заповідної справи.

Раніше Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за незаконну порубку лісу.