31 січня 2018

Ефективне господарювання в лісових і мисливських угіддях – вимога часу!

30 січня 2018 року відбулося засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому проаналізовано роботу держпідприємств лісового господарства Вінниччини за 2017 рік, січень 2018 року, накреслено завдання на 2018 рік, розглянуто питання впровадження концепції розвитку електронного урядування в галузі лісового господарства.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О., відкриваючи колегію, щиро подякував трудовим колективам усіх держпідприємств лісового господарства області за плідну роботу в 2017 році, особливі слова подяки адресував лісівникам державних підприємств «Дашівське ДЛМГ», «Вінницький лісгосп», «Тульчинське ЛМГ» (директори Кавуненко В.В., Попельнюк В.В., Поліщук В.А., головні лісничі Криса В.Д., Ільченко Є.В., Кілимник Г.П.) за зайняті 1-3 місця в трудовому суперництві між держлісгоспами за підсумками роботи в 2017 році.



Анатолій Омелянович наголосив на тому, що державні лісогосподарські підприємства Вінниччини у минулому році виконали весь комплекс робіт по створенню нових лісів, підвищенню продуктивності лісових насаджень, по забезпеченню належного рівня охорони та захисту лісу. У 2017 році держлісгоспи області створили 1140 га (113% ) лісових культур на землях держлісфонду і 301 ганових захисних насаджень. Природне поновлення склало 54 га. Таким чином відтворено 1495 га лісів. Саме плідна співпраця з органами місцевого самоврядування й державної виконавчої влади дала змогу отримати 300 га земель для створення у 2017 році захисних насаджень.

Заготовлено 123 тонни лісового насіння. Вирощено понад 10 млн. штук сіянців основних лісоутворюючих порід. Проведено рубки догляду за молодняками на площі 2982 га, рубки формування і оздоровлення лісів на площі 11110 га (101% до плану).

Бондар А.О. підкреслив, що лісівники області, прекрасно розуміючи скрутне фінансове становище держави, лісового господарства України заробили кошти і вклали їх у створення державних лісів. За 2017 рік реалізовано продукції на 623,8 млн. грн. З них на ведення лісового господарства направлено 298 млн. грн., 250 млн. грн. перераховано до державної казни у вигляді різних податків і платежів. А це разом 550 млн. грн.! І це при тому, що держава на ведення лісового господарства грошей не виділяє! Тому життєво важливою є вимога часу - організувати ефективне використання всіх лісових ресурсів для отримання максимальних фінансових надходжень в касу держпідприємств лісового господарства. Анатолій Омелянович поставив однозначну вимогу до директорів держлісгоспів: ваша робота буде оцінюватися відповідно до того, наскільки ефективно держлісгосп використовує деревину, водні, земельні ресурси, рекреаційні можливості, як займається теплично-парниковим господарством, побічним користуванням, реалізацією посадкового матеріалу. Самофінансування лісогосподарського виробництва на власному ресурсі – запорука стабільної роботи держлісгоспів.

З основними доповідями порядку денного виступили перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Діденко В.І., заступники начальника Котенко В.Г.. Колчанов А.В., в. о. директора ДП «Вінницяліссервіс» Юрченко П.А., головний спеціаліст з кадрової роботи Шмалюх А.М.

Роботу кожного держпідприємства аналізували саме під таким кутом: чи все зроблено для максимального надходження коштів, ефективного їх використання для створення, охорони й захисту лісів.

За 2017 р. реалізовано продукції на 623 млн. 821 тис. грн. (122% до минулого року). Реалізація на одного штатного працівника склала 389158 грн. – 114% до 2016 року (250369 грн.).

Всі підприємства – прибуткові. Рентабельність діяльності держлісгоспів – 7,3%. Найвищу рентабельність мають ДП «Бершадський лісгосп», «Тульчинське ЛМГ», «Могилів-Подільський лісгосп» - 12,4%, 11%, 10,1%. Значними є капітальні інвестиції – 35 млн. 338 тис. грн. На ведення лісового господарства направлено 298 млн. 163 тис. грн. власних коштів.

До Зведеного бюджету перераховано 204 млн. 557 тис., у 2016 році - 166 млн. 853 тис. грн. Єдиного соціального внеску перераховано 50 млн. грн.

На засіданні колегії ВОУЛМГ намічено ряд заходів щодо виконання планових завдань на перший квартал 2018 р., організації співпраці з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування в питаннях виділення земель під заліснення, підготовки до весняної лісокультурної кампанії та Всеукраїнської акції "Майбутнє лісу – в твоїх руках". Перед директорами держпідприємств поставлено завдання: постійно інформувати органи місцевого самоврядування, громадськість про роботу лісівників.

Бондар А.О. підкреслив, що вся робота держпідприємств лісового господарства області має бути економічно максимально ефективною. 2017 рік яскраво продемонстрував, що трудові колективи держлісгоспів готові виконувати поставлені державою завдання, уміють ефективно господарювати. І плани, доведені до вінницьких лісівників на 2018 рік, є реальними. Їх виконання є обов’язковим! Адже життя вимагає динаміки, поступального руху вперед.

Бондар А.О. щиро подякував кожному працівнику держпідприємств лісового господарства області за високу самоорганізацію, дисципліну, чітку, злагоджену й плідну роботу. У всіх у нас є спільна мрія: побудувати сильну, незалежну Україну. А мрії втілюються в життя лише через сумлінну працю на кожному робочому місці.

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ
2018-01-30