28 квітня 2018

Житомирські область: рятувальники та лісівники області провели спільні навчання з ліквідації лісових пожеж

27 квітня на території лісового масиву Малинського лісгоспу агропромислового комплексу підприємства «Житомироблагроліс» відбулися спільні з лісівниками тактико-спеціальні навчання щодо ліквідації умовної надзвичайної ситуації, спричиненої лісовими пожежами.

За задумом, під час патрулювання лісового масиву Ворсівського лісництва майстер лісу виявив пожежу, про що повідомив лісгосп та рейдову бригаду, яка в цей час патрулювала лісові масиви на автомобілі. Керівництво лісгоспу вживає першочергових заходів щодо організації гасіння силами та засобами лісової пожежної станції.

По прибуттю до місця виклику, працівники лісового господарства приступили до гасіння, застосовуючи ранцеві оприскувачі. Також збивали вогонь на кромці пожежі, засипали його ґрунтом, подавали воду від пристосованої пожежної техніки та прокладали загороджувальні і опорні мінералізовані смуги. Саме такі ефективні способи гасіння пожеж на початковій стадії були продемонстровані лісівниками.

Але, згідно додаткової ввідної, швидко ліквідувати пожежу наявними силами та засобами не вдавалося через високий клас пожежної небезпеки і поривчастий вітер. Тож до місця події направляються сили та засоби пожежних підрозділів ДСНС, що входять до Коростенського зведеного загону з гасіння великих пожеж. Значна роль відводилася наземній розвідці та повітряній за допомогою квадрокоптера для з'ясування загальної обстановки по всьому периметру пожежі.

Після цього рятувальниками прокладена магістральна лінія від водойми та подано 2 стаціонарні лафетні стволи на гасіння верхової лісової пожежі, що рухалася хвойним підростом.

Під час навчань лісівниками відпрацьовані і додаткові прийоми гасіння – зустрічна валка лісу та метод відпалювання від штучного бар’єра. Саме такі засоби вже не раз застосовувалися в області під час великих лісових пожеж.

«Подібні навчання – це певний підсумок нашої спільної з лісівниками готовності до пожежонебезпечного періоду, – зазначив заступник начальника Управління ДСНС у Житомирській області Олег Держанівський. – Перевіряючи готовність лісових пожежних станцій та спроможність особового складу ліквідовувати ймовірні загоряння, ми бачимо над чим ще треба працювати та вдосконалювати. Як кажуть, «важко в навчанні, легше на війні». Участь у навчаннях, крім лісівників агропромислового сектору, також взяли і директори та головні лісничі підприємств Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.









У ДСНС України у Житомирській області
Опубліковано: 28.04.2018, 08:34

0 коммент.:

Дописати коментар