27 квітня 2018

Всихання лісів - проблема загальнодержавна



В Україні, як і в Європі в цілому, вже який рік поспіль спостерігається тенденція посилення всихання лісових насаджень та зараження деревостанів шкідливими комахами та хворобами лісу. Станом на березень цього року площа всихання насаджень у лісах Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства становила 6,5 тисяч га. Найбільше всихання поширюються на сосну (801 га) та ялину (365 га).

У здоровому природному лісі шкідники, які живляться деревостанами, є необхідним елементом еволюції. В ослаблених лісах шкідливі комахи стають його руйнівниками. Практично немає жодного дерева з головних лісоутворюючих деревних рослин України, яке всохло без участі шкідників.

Якщо ще рік тому лісівники Вінниччини говорили про 2 тис. га всохлих лісів – переважно сосна, ялина та дуб, то вже станом на березень 2018 року ці цифри є вдвічі більшими. 6,5 тис. га – такою є загальна площа всохлих лісів на Вінниччині на землях, підпорядкованих Державному агентству лісових ресурсів. Катастрофічною є ситуація із всиханням не лише хвойних, а й навіть головних порід, таких як дуб звичайний, ясен, граб.

Причин для всихання насаджень багато. Клімат із помірно континентального стає різко континентальним, літо дуже жарке і посушливе, внаслідок цьгого відбувається пониження грунтових вод, зміна гідрорежиму грунту. Велику шкоду завдають сильні вітри, які розхитують дерева, підривають коріння, і йде їх ослаблення. Високий температурний режим веде до різкого збільшення транспірації дерев, які не готові до цього.

Коренева губка, опеньок осінній викликають кореневі та стовбурні гнилі. А потім ослаблені дерева добиваються стовбурними шкідниками – короїдом-типографом, який заносить грибкову інфекцію. Якщо шкідника багато, то дерева відмирають за два-три тижні.

Жуки-короїди пошкоджують життєво важливі тканини дерева. Ефект можна порівняти з тим, якби в організмі людини зупинився рух крові.

Здійснюючи масові напади на дерева, які лише трохи ослаблені гусеницями, типограф за одне літо може повністю знищити деревостан. Досягнувши великої чисельності, він нападає і на цілком здорові дерева.

Загальна площа осередків шкідників і хвороб лісу в лісових насадженнях держпідприємств лісового господарства області на даний момент складає 4154 га (проти 3862 га в минулому році).

В таких умовах пріоритетним напрямком діяльності лісозахисної служби є розробка і впровадження біологічних засобів і методів боротьби зі шкідливими комахами та хворобами лісу. Ці засоби не шкодять довкіллю і застосовуються в лісах, де використання хімічних методів боротьби заборонено. Для захисту лісу в першу чергу використовуються наземні заходи боротьби: в лісових масивах вивішено 18605 штук шпаківень, синичників, огороджено майже 400 мурашників.

Силами лісової охорони проведено санітарні обстеження лісових насаджень, здійснено невідкладні санітарно-оздоровчі заходи з метою недопущення накопичення сухостійної деревини, особливо біля населених пунктів, навколо доріг, аби попередити розповсюдження вторинних шкідників. Проводяться роботи з ліквідації засмічення лісових насаджень від побутових та інших відходів.

З метою запобігання негативних наслідків, держпідприємства обласного управління лісового та мисливського господарства, розуміючи катастрофічні масштаби проблеми всихання, вже більше 20 років практикують нові схеми створення лісових культур. В культури головної породи дуба звичайного вводяться породи, стійкі до посушливих кліматичних умов та високих температур: горіх чорний, берека лікарська, гікорі чорний, гікорі білий, дугласія, модрина європейська.

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ
2018-04-25 10:40:19

0 коммент.:

Дописати коментар