25 квітня 2018

Коли лісу стає занадто багато



Занадто щільний ліс може зробити сухий сезон ще посушливих.

Ми зі школи пам'ятаємо, що ліси - легені планети, тому що вони постачають нас киснем, і що через це ліси потрібно всіляко берегти, захищати від пожеж і т. Д. (Справедливості заради варто уточнити, що ліси - тільки одна легеня планети, а інше - це океан з колосальною масою фотосинтезующих водоростей.)

Однак буває так, що ліси стає занадто багато, і тоді він буквально висушує землю, на якій росте. Як так виходить? Немає потреби нагадувати, що рослинам, як і всім живим організмам, потрібна вода, яку вони качають з грунту. Вода переносить розчинені в ній поживні речовини, крім того, вона потрібна для багатьох біохімічних реакцій.

Однак на реакції рослини витрачають всього лише близько 1% тієї води, що ввібрали корінням, а все інше вилітає через листя, точніше, через особливі отвори-продихи на листках. Але без випаровування (або, точніше кажучи, транспірації) рослини теж не зможуть: постійне випаровування підтримує струм води по рослинним тканинам, допомагає їй підніматися знизу вгору.

Тепер уявімо, що в якомусь районі, де з водою не дуже добре, ліс занадто сильно розрісся. Величезна кількість дерев викидає в атмосферу величезну кількість води, і залишається тільки чекати, що вона як-не-будь повернеться у вигляді дощу або снігу. Якщо в цьому районі бувають посушливі сезони, коли дощі на час припиняються, великий ліс стане великою проблемою.

Парадоксальну зв'язок між кількістю дерев і посушливістю можна продемонструвати на лісах хребта Сьєрра-Невада в Каліфорнії. Дослідники з Каліфорнійського університету в Мерсед оцінили, як змінювалася загальна транспірация в лісах, що ростуть в басейнах двох річок, Кінгс-рівер і Американ-Рівер, з 1990 по 2008 рр., І порівняли випаровування води з динамікою лісових пожеж.

Ліси басейну Американ-рівер досить сильно страждали від пожеж, але в результаті екосистема економила 17 млрд тонн прісної води щорічно. Ліси Кінгс-рівер горіли в ці роки не так сильно, і економія води тут виявилася набагато менше - 3,7 млрд тонн. В цілому, як мовиться в статті в Ecohydrology, за двадцять без малого років водозбір річок Сьєрра-Невади в сухі роки став на 10% більше - завдяки вогненному проріджування лісів.

Ми звикли дивитися на лісові пожежі лише з негативного боку, однак на ділі, як запевняють автори роботи, вони потрібні для регуляції екосистеми. Звичайно, якщо вони трапляються дуже часто, це однозначно погано, але зовсім без пожеж ліс стає дуже щільним, а будь-яке «занадто» не дуже добре позначається на екосистемі в цілому, і сухий рік може виявитися ще більш сухим через те, що величезна кількість дерев виводить в атмосферу величезну кількість води.


Якщо ж ліс своєчасно порідити, то місцеві річки та струмки стануть повноводне, і посушливий рік не принесе занадто великих незручностей. В принципі, і людина може стежити за щільністю лісів там, де це потрібно; більш того, ми адже можемо проріджувати лісу більш щадними способами, не завдаючи додаткового шкоди їх мешканцям.


Автор: Кирило Стасевич
Джерело: Наука и жизнь (nkj.ru)

0 коммент.:

Дописати коментар