Закарпатці знайшли півтора десятки "квочок", окремі з яких "тягнули" до 5 кг!
На Закарпатті почався грибний бум! Білих вродило цього літа багато, але не тільки королівськими грибами багаті карпатські ліси. Прямо під ногами в наших горах росте ще багато смачних делікатесів.
У селі Мокра Перечинського району місцеві жителі знайшли цілі плантації баранів, яких у нас називають квочками.
Ростуть ці дивовижні гриби переважно у букових лісах і знайти їх можуть найчастіше ті, хто добре знається у грибарстві. Василь Стегура та Владік Симкович натрапили на справжню грибну плантацію.
За словами чоловіків, вони знайшли 15 квочок різних розмірів. У одній купці зазвичай виростає близько трьох кілограми грибів, але бувають і п’ятикілограмові.
Закарпатські ґаздині з таких делікатесів готують багато смачних страв.
«Дружина в мене чудова кухарка. Вона з квочок робить і бульйон, і омачку, і білий левеш, і котлети, деколи просто підсмажує. Усе виходить дуже смачно», – розповів Василь Стегура.
Загалом гриби-барани вважаються рідкісними. Проте, у них є свої шанувальники, які цінують делікатес за незвичний смак, цілий ряд унікальних якостей.
Наприклад, ці гриби природа наділила бактерицидними властивостями, а в давнину порошком і відварами з них лікували туберкульоз.
За кількістю вітамінів гриби-барани не знають рівних, а ще в них містяться мінеральні речовини, цінні амінокислоти і мікроелементи.
Закарпатці використовують квочки навіть при облисінні. Із грибів сільські травники вміють робити спеціальні мазі, які наносять на лисину і волосся кажуть, що дійсно відростає. Старожили розповідають, що колись ними лікували віспу. А зараз вчені дійшли висновку, що в грибах-баранах містяться компоненти, які здатні розщеплювати ракові клітини. Наприклад, у США медики радять їх вживати після проходження курсу хіміотерапії, аби запобігти поширенню метастаз по всьому організму.
Іван ДУХНОВИЧ
На Закарпатті почався грибний бум! Білих вродило цього літа багато, але не тільки королівськими грибами багаті карпатські ліси. Прямо під ногами в наших горах росте ще багато смачних делікатесів.
У селі Мокра Перечинського району місцеві жителі знайшли цілі плантації баранів, яких у нас називають квочками.
Ростуть ці дивовижні гриби переважно у букових лісах і знайти їх можуть найчастіше ті, хто добре знається у грибарстві. Василь Стегура та Владік Симкович натрапили на справжню грибну плантацію.
За словами чоловіків, вони знайшли 15 квочок різних розмірів. У одній купці зазвичай виростає близько трьох кілограми грибів, але бувають і п’ятикілограмові.
Закарпатські ґаздині з таких делікатесів готують багато смачних страв.
«Дружина в мене чудова кухарка. Вона з квочок робить і бульйон, і омачку, і білий левеш, і котлети, деколи просто підсмажує. Усе виходить дуже смачно», – розповів Василь Стегура.
Загалом гриби-барани вважаються рідкісними. Проте, у них є свої шанувальники, які цінують делікатес за незвичний смак, цілий ряд унікальних якостей.
Наприклад, ці гриби природа наділила бактерицидними властивостями, а в давнину порошком і відварами з них лікували туберкульоз.
За кількістю вітамінів гриби-барани не знають рівних, а ще в них містяться мінеральні речовини, цінні амінокислоти і мікроелементи.
Закарпатці використовують квочки навіть при облисінні. Із грибів сільські травники вміють робити спеціальні мазі, які наносять на лисину і волосся кажуть, що дійсно відростає. Старожили розповідають, що колись ними лікували віспу. А зараз вчені дійшли висновку, що в грибах-баранах містяться компоненти, які здатні розщеплювати ракові клітини. Наприклад, у США медики радять їх вживати після проходження курсу хіміотерапії, аби запобігти поширенню метастаз по всьому організму.
Іван ДУХНОВИЧ
17 червня 2018 неділя (09:31)
0 коммент.:
Дописати коментар