23 грудня 2019

Вісім добрих новин, які дають вам уявлення про те, що сталося в лісах та на лісовій гілці в 2019 році



Як наша різдвяна історія, ми в Forest.fi перерахували деякі хороші новини з лісів у 2019 році. Вони мають один загальний фактор: позитивний розвиток. Крім усього іншого, фінські ліси займають більшу частку заповідних ділянок та більше мертвих дерев, ніж раніше. Інші речі, які зросли, включають дані про лісові ресурси та сховища вуглецю.


Більше лісу під суворою охороною

Лісова територія, яка знаходиться під суворою охороною, більша у Фінляндії, ніж де-небудь ще в Європі, і майже є розміром Бельгії . У 2019 році це на 145 000 га більше, ніж за три роки до цього. Площа в 145 000 га охоплюватиме всю Гельсінську столичну область, і там ще буде місце для Тампере.

Статистичні дані, опубліковані Інститутом природних ресурсів Фінляндії, показують, що площа лісових та кущових земель під суворою охороною зросла з 12 до 13 відсотків. Збільшення пояснюється тим, що площа ділянок захисту біорізноманіття в комерційних лісах зросла.

Більшість охоронних майданчиків на лісових та кущових землях, або близько 80 відсотків, розташовані на півночі Фінляндії. Майже дві третини приросту природоохоронної території припадає на три найпівнічніші регіони.


Частка загрозливих лісових порід серед усіх загрозливих видів зменшилась

У березні 2019 року було опубліковано нову оцінку зникнення видів, яка показала, що зникаючість лісових видів залишається на рівні попередньої оцінки з 2010 року.

Частка загрозливих лісових видів серед усіх видів, що загрожують, зменшилась на п’ять відсоткових пунктів. Частково це пояснюється тим, що небезпека видів в альпійських місцях існування, зокрема, значно зросла через зміни клімату.

Кількість зникаючих видів найбільша в лісах, але ліси також є найпоширенішими біотопами у Фінляндії та містять найбільшу кількість видів. Із зникаючих видів лісів 45 відсотків мешкають у багатих на трави лісах, які займають лише близько 2 відсотків загальної площі лісів. Кількість зникаючих видів, що мешкають на ескірах, становить 9 відсотків зникаючих лісових видів, а загальна площа ескерів також дуже мала.

Загальна зміна небезпеки описується індексом. Щодо лісових видів, то індекс залишився практично колишнім протягом останніх десяти років, ослабляючи лише на 0,2 відсотка.

Основною причиною небезпеки в лісах є їх комерційне використання. До інших причин можна віднести полювання та властиву йому дефіцит виду. Діяльність природокористування встигла покращити становище численних лісових видів, і завдяки цьому із Червоного списку вилучено аж 30 видів.

Згідно з Червоним списком фінських видів на 2019 рік, у Фінляндії мешкає близько 48 000 видів. З них вдалося оцінити зникнення близько 22 400 видів. Зараз Червоний список включає 17 ссавців, що на три менше, ніж у попередній оцінці. Наприклад, Lynx зараз розміщений у категорії найменших проблем.


Зберігання вуглецю в лісі продовжує зростати

Попередня інформація, опублікована статистикою Фінляндії в грудні, показує, що поглинання вуглецю у фінських лісах у 2018 році зменшилося на 43 відсотки порівняно з попереднім роком. Розмір поглинання вуглецю в землекористуванні та лісах становив майже 10 мільйонів метричних тонн, що відповідає викидам вуглекислого газу близько мільйона фінів.

У 2019 році раковина вуглецю збільшилась, оскільки обсяг рубок зменшився на кілька мільйонів кубометрів порівняно з попереднім роком. Один кубічний метр деревини пов’язує близько однієї метричної тонни вуглекислого газу.

"Ліси, що ростуть на болотах, також діють як потоки вуглецю в даний час, оскільки кількість вуглецю, пов'язаного з деревним запасом, в їх коренях і через підстилку, що перетворюється на торф, перевищує кількість вуглецю, що виділяється при розкладанні торфу", - говорить Марку Ремес, старший Експерт з управління лісами у Фінському лісовому центрі.

Одночасно з поглинанням вуглецю зберігання вуглецю в лісах також збільшиться більше, ніж у 2018 році. Зберігання вуглецю у фінських лісах постійно зростає протягом десятиліть, оскільки обсяг вирубки лісів був меншим, ніж щорічний приріст лісів.


Більше утримують дерева, штучні корчі та мертві дерева

Інститут природних ресурсів Фінляндії та Фінський екологічний інститут провели дослідження, опубліковане в 2019 році, про вплив лісових методів на біорізноманіття лісів. Результати показують, що природокористувальна діяльність в комерційних лісах позитивно вплинула на біорізноманіття.

Діяльність природокористування включає такі речі, як збільшення кількості утримуючих дерев та штучних корчів, а також кількість мертвих лісів у лісах. За даними Фінського лісового центру, у середньому по 25 утримуючих дерев на гектарі було залишено стояти у зв’язку з відновлювальними вирубками.

Лісова сертифікація, яка є добровільною для власника лісу, містить вимогу залишити десять утримуючих дерев на одному гектарі чіткої рубки. Фактична кількість дерев-утримувачів значно більша за цю.

У зв’язку з вирубками в лісах створюються також штучні корчі. Корчі або стоячі мертві дерева мають вирішальне значення для багатьох видів жуків, поліпових грибів та птахів, що гніздяться в порожнинах. Наприклад, лісова компанія Metsä Group прагне створити мінімум два штучних корчі з гектара у зв’язку з проріджуванням та регенерацією рубок. Рішення про виготовлення корчів приймає власник лісу.

Зі збільшенням природокористувальної діяльності збільшується і кількість мертвої деревини, яка необхідна багатьом вимираючим видам. Кількість суходолу контролюється в Національних інвентаризаціях лісів з кінця 1990-х. На півдні Фінляндії у 2000-х роках кількість сухостійних дерев зросла, хоча на півночі Фінляндії вона зменшилась.


Дані про лісові ресурси є більш вичерпними, ніж будь-коли

Цифрові дані про лісові ресурси тепер охоплюють майже всі приватні лісові господарства, що належать сім’ям та особам. Минулого серпня цифровими даними про лісові ресурси в приватних лісах було охоплено понад 95 відсотків усіх лісів у приватній власності.

Перш за все, дані про лісові ресурси корисні для власників лісів, які планують використання та управління ними. Загальна площа приватних лісів у Фінляндії становить 44 мільйони гектарів, а дані цифрових ресурсів на ній наразі охоплюють 13,5 мільйона гектарів.

Дані про лісові ресурси включають розмір та вікові категорії зростаючого поголів'я на лісових землях, кількість та приріст дерев, потребу в операціях з лісокористування та потенціал вирубки. Близько половини даних збирається дистанційним зондуванням, одна чверть - фізичною інвентаризацією, а решта - у зв’язку з проведенням лісових робіт.


Кількість лісових пожеж залишилася невеликою

Оскільки зима перетворилася на весну, побоювалися, що лісові пожежі, такі численні в інших куточках світу, також спричинить занепокоєння у Фінляндії. Квітень був особливо сухим і було багато пожеж. Однак ситуація покращилася, і загальна кількість пожеж у кінцевому підсумку стала меншою, ніж минулого року.

Загалом кількість викликів у 2019 році зменшилась. У січні – листопаді 2018 року кількість викликів на пожежі становила майже 4 200, тоді як цифра цього року - 2900.

Однак правда, що 2018 рік був надзвичайним роком для диких пожеж : кількість викликів перевищила вдвічі більше середнього за три попередні роки. Площа спалених у 2018 році становила 1200 га, тоді як, наприклад, у Швеції лісові пожежі впродовж літнього сезону знищили 25 000 га.

Фіни, які роздроблені водними шляхами, невеликими лісовими відсіками, хорошою пожежною готовністю та густою мережею лісових доріг, вважають фінами однією з причин того, що лісові пожежі тут не дуже часті. Однак влада проаналізувала, як підвищити їхню готовність. В результаті цього року співпраця між Фінським лісовим центром та регіональними органами порятунку була багаторічною.


Лісове господарство продовжує отримувати прибуток

Новини про прибутковість приватного лісового господарства на перший погляд не звучать особливо позитивно. Прогноз PTT Pellervo Economic Research показує, що дохід від приватного лісового господарства знизиться з минулорічного рекордно високого рівня - 157 євро до 123 євро за гектар.

Довгострокове середнє значення становить трохи більше 100 євро на гектар, що свідчить про те, що рентабельність продовжує залишатися високою.

Причиною падіння цього року є зменшення доходів від продажу деревини. Загальний обсяг продажу деревини з приватних лісів минулого року склав 2,3 тис. Млн. Євро, тоді як сума цього року виглядає як близько двох тисяч мільйонів. Зниження пояснюється меншими обсягами вирубки та нижчими цінами. Частка круглих порід в доходах лісоматеріалів від приватних лісів продовжує становити близько 75 відсотків.

Наступного року доходи від приватних лісів продовжуватимуть зменшуватися на кілька відсотків, як зменшуються рубки. Однак, як вважається, ціни залишаються на поточному рівні. Прогноз РТТ також вважає, що загальна вартість управління лісом залишиться такою ж у цьому та наступному році.


У лісовій гілці працюють хороші хлопці та дівчата

На початку року Фонд Metsämiesten Säätiö заснував премію «Добрий хлопець / Гал» у нагороді «Громадське товариство» для лісових фахівців. Метою нагороди є вшанування кваліфікованих та мотивованих людей у ​​лісовій галузі та підвищення добробуту на роботі у галузі.

На кінець 2019 року було надано близько півсотні нагород, кожна на суму 500 євро. Енн Маннер, менеджер з розвитку фонду, підкреслює, що кожну пропозицію про нагороду має підтримувати щонайменше п’ять людей.

«Нагорода є щасливою несподіванкою, і, як правило, вона відзначається конкретною церемонією на робочому місці. Це насправді може бути важливішим за саму нагороду, викликаючи багато щасливих почуттів та мотивації до роботи - а не лише у нагородженої людини».
АННА КАУППІ
20.12.2019
Фото: Vilma Issakainen

0 коммент.:

Дописати коментар