23 грудня 2019

Минулого року в Європі було менше пожеж - понад третину сталося на заповідних місцях



Однією з проблем біорізноманіття у фінських лісах є відсутність видів залежно від спалених лісів. Ці види допомагають виживати штучним спалюванням. Фото: Лаурі Саарісто

Найбільші пожежі 2018 року сталися в Португалії, Швеції, Британії, Італії та Іспанії. Більше країн постраждало від пожеж, ніж раніше.

Цього року ситуація з дикими пожежами в Європі виглядає краще, ніж минулого року. Шкідливий вплив лісових пожеж, зокрема, викликає більше занепокоєння, ніж раніше, особливо з метою пом'якшення зміни клімату: ліси створюють хороші сховища вуглецю, але на диких пожежах сховище стає димом.

Нещодавно опублікований звіт ЄС свідчить, що минулого року в Євросоюзі пожежами було знищено 176 000 га лісу. Тим не менш, це лише шоста частина показника за 2017 рік і нижче середньострокового середнього рівня.

У Фінляндії у рятувальних відділах у 2018 році було більше закликів до пожеж, ніж у середньому за три попередні роки. Незважаючи на це, спалена площа становила лише 1226 гектарів.

У Швеції минулий рік був найгіршим в історії звітності ЄС: загальна площа постраждалих від пожеж становила понад 21 605 га, що є другим за величиною показником у Європі. Це було винятково також тим, що найчисленніші пожежі зазвичай трапляються на півдні Європи.

Фінляндія покращила готовність до пожеж

Повітряні пожежі в Європі знищили 50 000 га заповідних об’єктів, включаючи деякі в мережі Натура 2000. Майже половина цього була пов’язана з однією єдиною пожежею в Португалії.

Проте частка спалених гектарів у загальній заповідній площі невелика. Лише в Португалії частка перевищила один відсоток збереженої площі.

Даніель Каллеха Креспо, генеральний директор Генерального директорату з питань навколишнього середовища Європейської Комісії , вважає ситуацію серйозною. "Ці катастрофічні події викреслюють досягнення десятиліть із збереженням цінних місць існування та видів", - говорить Калледжа Креспо у передмові до останнього звіту.

У 2018 році у Фінляндії не зафіксовано пожеж на місцях охорони.

Хоча ситуація щодо пожеж не викликає особливого занепокоєння, фінська влада вивчила можливість посилення їхньої готовності до лісових пожеж. Як результат, співпраця між Фінським лісовим центром та регіональними органами порятунку зараз "в кращому стані", - каже Тату Торняйнен , радник міністрів Міністерства сільського господарства та лісового господарства.

«Лісовий центр вже давно надає картографічні дані про ліси з найбільшою небезпекою пожежі для служб порятунку. Співпраця пілотувалася кілька років тому в Північній Карелії, і зараз вона починається серйозно », - каже Торняйнен.

Торняйнен також каже, що більше уваги приділяється тому, щоб якомога актуальнішими були контактні дані всіх залучених органів.

Погане управління лісом є причиною багатьох пожеж

Кармену Велла, Комісар з питань навколишнього середовища в попередній комісії Юнкер, наголошує на важливості лісів у боротьбі зі змінами клімату. "Як ніколи раніше, ліси знаходяться під серйозною загрозою", - заявляє Велла в прес-релізі Комісії, повідомляючи звіт.

ЄС багато в чому покращив готовність до лісових пожеж, включаючи створення влітку 2019 року перехідного флоту для пожежних літаків. Комісія також хотіла б активізувати дії ЄС щодо вирубки лісів та деградації лісів.

"Погодні умови не є єдиною причиною виникнення пожеж", - каже Калледжа Креспо і продовжує, що необережне використання вогню звичайними людьми часто є важливим фактором.

За словами Каллея Креспо, нестійке управління лісами разом із посухою, спричиненою зміною клімату, є руйнівним поєднанням. "Разом вони спричинили найбільші ризики пожежі у 2018 році та продовжують це робити у 2019 році", - каже Калледжа Креспо.

Цього року пожежі стали численнішими - хоча і не у Фінляндії

Цього року сезон лісових пожеж розпочався рано через посуху та сильний вітер та температури. Так було і у Фінляндії.

"Кількість викликів у зв'язку з пожежами піднялася до 514 ще в квітні, тоді як показник попереднього року становив лише 87", - говорить Рамі Рууска , старший офіцер служби порятунку в Міністерстві внутрішніх справ Фінляндії.

Кількість викликів у цілому зменшилась цього року порівняно з 2018 роком. Кількість викликів, пов’язаних з дикими пожежами, у січні – листопаді 2018 року становила 4183, тоді як цього року - 2899.

Ситуація погіршується в інших частинах Європи: до березня кількість лісових пожеж перевищила загальну середньорічну кількість за останні десять років.

Щорічний звіт про лісові пожежі в Європі, на Близькому Сході та в Північній Африці складається Спільним центром досліджень ЄС.
Звіт комісії: більше країн, ніж коли-небудь постраждали від лісових пожеж у 2018 році
ХАННЕС МЕНТІРАНТА
ЗМІНА КЛІМАТУ / ЛІСОВИЙ СЕКТОР У ФІНЛЯНДІЇ
20.12.2019

0 коммент.:

Дописати коментар