26 квітня 2020

МАСШТАБНІ ПОЖЕЖІ ВЖЕ ЗНИЩИЛИ ПОНАД 11 ГЕКТАРІВ ЗАПОВІДНИКА В ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ ЗОНІ


Тварини на місця згарища повернуться лише за два-три місяці.

Унаслідок масштабних пожеж у Зоні відчуження, які тривають від 4 квітня, вже вигоріли 11,5 тисячі гектарів (5%) території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

"За попередніми оцінками, постраждало близько 11,5 тисячі гектарів південно-західної частини заповідника, що становить близько 5% заповідника. З них ліси - близько 35%, перелоги - 55%, водно-болотні угіддя - 10%. Відповідно до попереднього зонування, це переважно зони антропогенного навантаження та буферні зони", - сказав під час онлайн-брифінгу директор заповідника Олександр Галущенко, якого цитує "Укрінформ".

Чорнобильський заповідник назвав рідкісні і зникаючі види флори та фауни, які постраждали від пожеж

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Що залишила по собі пожежа у Чорнобильській зоні: постраждали сотні тварин, Київ у диму та налякана Європа

Унаслідок інтенсивного горіння були втрачені або сильно пошкоджені певні рослинні групи. Щодо фауни, то негативний вплив буде неістотним, оскільки на час проходження пожеж у більшості ссавців та птахів були ще відсутні кладки яєць, а молодняк не народився. Найбільш вразлива група - птахи, які гніздяться на землях: тетерикові, кулики, водоплавні - у цей час ще не приступили до масового гніздування. Можливі поодинокі випадки загибелі кладок, але є імовірність, що процес буде відновлено.

"Великі ссавці і копитні втекли. На локальному рівні кормова база втрачена, але вони повернуться туди через деякий час. Найбільші втрати - малі ссавці, малі птахи, рептилії, амфібії", - додав Галущенко і уточнив, що тварини повернуться у місця згарищ через два-три місяці після пожеж.

Нагадаємо, 4 квітня в Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення поблизу с. Володимирівка Котовського лісництва виникла верхова лісова пожежа на площі 20 га. До гасіння залучили авіацію. 6 квітня поліція відкрила кримінальне провадження через пожежу в Чорнобильській зоні. Журналісти ТСН, які побували на місці згарища, кажуть, що вогнем знищено не лише ліси, а й 12 віддалених сіл, цвинтарі. Від пожежі загинули та

Через пожежу у Чорнобильській зоні сотні тварин залишились без їжі постраждали сотні тварин. Збитки сягають десятків мільйонів гривень, проте точна площа вигорання ще невідома. 

0 коммент.:

Дописати коментар