22 квітня 2020

Знову пожежна ситуація: еколог розповів про причини пожеж в Україні та скільки вони триватимуть



Борейко наголосив, що ситуація з пожежами стала надзвичайною через те, що в Україні не вистачає пожежних машин та людей

Пожежі, які протягом останнього тижня спалахнули в Київській та Житомирській областях, стались через засмічування лісів, а не підпали. Про це в ексклюзивному коментарі APnews повідомив еколог Володимир Борейко.

"По-перше, вигоріло не так багато, вигоріло мало. По-друге, підпали не потрібні, це все брехня, що там підпали. Це не підпали, це просто сміття, пляшки скляні, і вони фокусують сонце, як лупа. Це просто фізика, і не треба використовувати конспіративну версію ДСНС. Дійсно є бабусі, які палять стерню, є якісь дурні, які шашлики палять і забувають багаття затушити, але треба сказати, що оскільки всі наші ліси перетворені на сміттєзвалище, то там дуже багато битих пляшок, які фокусують сонце і дають пожежу, я це неодноразово бачив. Тобто це було, є і буде. Квітень, вересень в Україні йдуть пожежі, і це звичайна ситуація", - пояснив він.

Борейко наголосив, що ситуація з пожежами стала надзвичайною через те, що в Україні не вистачає пожежних машин та людей, які займались би ліквідацією.

"Чому вона стала надзвичайною? Надзвичайною вона стало тоді, коли стало нема кому тушити пожежі та коли нічим тушити пожежі. Це все сталось завдяки Гройсману і Яценюку, які зняли лісгоспи з державного фінансування. Тобто пожежних машин у них фактично нема, грошей на бензин нема, склад скорочений на 50-60%, спостерігачів на пожежних вежах теж нема", - підкреслив він.

Також еколог вказав, що раніше пожежна машина швидко приїздила на місце події, проте зараз одна машина обслуговує велику територію, тому не може охопити все.

"Тобто якщо раніше пожежна машина приїздила за 15 хвилин, зараз у них одна пожежна машина на 30 тисяч гектарів. 30 тисяч гектарів об’їхати однією пожежною машиною неможливо, тобто вони просто не можуть ефективно тушити пожежі", - зазначив Борейко.

За його словами, ситуація з пожежами може продовжитись до того часу, поки в травні не з’явиться молода трава, яка не загоряється так просто, як суха.

"А те, що у нас таке буде, так: у нас пройшов дощ, а через день у нас знову буде суха трава, і знову пожежна ситуація, десь до травня, коли вже з’явиться свіжа, молода, зелена трава. Там вже пожежам дуже важко з’являтись, але це не факт, що вони не будуть в серпні, коли трава пожухне", - резюмував еколог.

Як повідомляв APnews, підрозділи ДСНС продовжують гасити пожежі у Чорнобильській зоні відчуження. Гасіння пожеж тривають на території Корогодського, Луб’янського, Паришівського, Дитятківського та Денисовицького лісництв.

0 коммент.:

Дописати коментар