22 квітня 2020

Збільшення штрафів за підпали нічого не змінить в катастрофічній для екології та безпеки громадян ситуації - Григорій Мамка

Народний депутат від "Опозиційної платформи - За життя" Григорій Мамка

Збільшення штрафів за підпали нічого не змінить в катастрофічній для екології та безпеки громадян ситуації, що склалася. Про це заявив народний депутат від "Опозиційної платформи - За життя" Григорій Мамка.

Як відомо, нещодавно президент Володимир Зеленський підписав закон, який підвищує штрафи за підпал трави й лісу. На думку Григорія Мамки, ця міра не є ефективною.

"Ефективність юридичної відповідальності залежить не тільки від виду або розміру покарання, а й від дотримання принципу невідворотності такого покарання. Інакше кажучи: щоб закон виконувався – потрібен дієвий механізм контролю за його реалізацією. Згідно зі ст. 241 КУпАП, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику в галузі лісового господарства та розглядає справи про адміністративні правопорушення, зокрема й по ст. 77 та 77-1 Кодексу, є Держлісагентство (яке координується через Міністерство енергетики та захисту довкілля). Уповноваженими на складання протоколів є: громадський лісовий інспектор (ст.77) та громадський інспектор з охорони довкілля (ст. 77, 77-1). Окрім того, повноваження складати адмінпротоколи за цими статтями мають інспектори Державної екологічної інспекції", – зазначив парламентар.

За його словами, на практиці часто ці уповноважені державні органи перекладають відповідальність один на одного. Як наслідок – бездіяльність.

"За даними Державної служби статистики, за рік за ст. 77-1 КУпАП було накладено аж... 792 стягнення. Враховуючи те, що це правопорушення характерне для сільської місцевості, а кількість сільських населених пунктів становить 25 543, очевидно, що здебільшого процес самовільного випалювання рослинності та її залишків взагалі не контролюється", – пояснив політик.

Він наголосив, що фіксація і доведення вини людини, яка здійснила підпал, а також визначення розміру нанесеної шкоди – це наразі найбільша юридична проблема.

"І в цьому контексті окремо стоїть питання про роль поліції, зокрема щодо кримінального провадження в межах ст.241 (Забруднення атмосферного повітря) та ст.245 (Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) КК України. На практиці поліціянти не працюють над цією категорією справ, якщо немає загиблих або знищення споруд. Довести розмір заподіяної шкоди для довкілля в межах такого кримінального провадження практично неможливо – немає адекватної методології таких експертиз", – пояснив народний депутат.

Отже, зазначив він, маємо у вигляді новоухваленого закону чергову "мильну бульбашку" від влади.

"Закон нічого не змінить в катастрофічній ситуації, що склалася для екології, довкілля та безпеки громадян. Збільшені адмінштрафи нічого не дадуть, адже накладати їх фактично нема на кого. Кримінальні справи порушуватися не будуть, превенції також не чекайте – через некомпетентність Нацполіції та невдалі "експерименти" та "реформи" над її структурою. І найстрашніше – влада жодним чином не демонструє розуміння, що потрібен глобальний, структурний та єдиний підхід до проблеми. Як у законодавчому аспекті, так і у аспекті реформи державної структури управління. Тож Україна буде горіти й далі. Але чи надовго нас вистачить?" – резюмував Григорій Мамка.

Фото:"Опозиційна платформа - За життя"

0 коммент.:

Дописати коментар