26 квітня 2020

Минулі в околицях Чорнобильської АЕС дощі допомогли впоратися з лісовими пожежами

25 і в ніч на 26 квітня 2020 року в околицях Чорнобильської АЕС вперше після двотижневої перерви пройшли дощі. Вони допомогли пожежникам, вже більше трьох тижнів гасивших ліси і торф'яники в Зоні відчуження ЧАЕС, впоратися з вогнем. Протягом останньої доби термоточек - зон інтенсивного горіння, виявляються за даними дистанційного (супутникового) моніторингу - в межах Зони відчуження Чорнобильської АЕС на території України, як і в межах Поліського радіаційно-екологічного заповідника на території Білорусі, не спостерігалося.

Незважаючи на принципове поліпшення ситуації, загроза не знята повністю - на окремих ділянках при сухій погоді пожежі можуть поновитися; крім того, пожежі торкнулися торфовища, і напевно привели до виникнення безлічі осередків тління торфу. Пройдена квітневими пожежами площа становить майже четверту частину від загальної площі зони відчуження Чорнобильської АЕС на території України, і близько половини відсотка від загальної площі Поліського радіаційно-екологічного заповідника на території Білорусі.

Причиною всіх пожеж в околицях Чорнобильської АЕС стали люди - ніяких природних явищ, які могли б привести до спалахів (сухих гроз, падіння метеоритів або виверження вулканів), за весь минулий з початку пожежонебезпечного сезону час на цій території не спостерігалося. Причиною швидкого розростання пожеж і труднощів з їх гасінням стала наростаюча через малосніжною зими і ранньої теплої весни посуха. У зоні ризику в зв'язку з цією наростаючою посухою виявляються не тільки східноєвропейські країни (крім України та Білорусі - ще й Польща, Литва, Латвія, Естонія), а й багато західні регіони Росії (в першу чергу Брянська, Володимирська, Івановська, Калузька, Ленінградська , Московська, Новгородська, Псковська, Рязанська, Смоленська, Тверська, Тульська і Ярославська області).

Схема пройденої пожежами площі (червоні контуру) в межах Зони відчуження Чорнобильської АЕС і Поліського радіаційно-екологічного заповідника (чорні контуру) з початку квітня 2020 року. Жовтою лінією показана білорусько-український кордон, жовтої зірочкою - Чорнобильська АЕС:




Посилання на попередні повідомлення по цій темі:


0 коммент.:

Дописати коментар