08 квітня 2020

Є нюанси: чому Австралія не захотіла допомоги від українських рятувальників



Причиною відмови Австралії від допомоги українських вогнеборців (рятувальників) може бути відсутність спеціальної підготовки. Таку думку в коментарі GreenPost висловив член ради "ЕкоПраво-Київ" Борис Васильківський.

"Лісові пожежі мають свою специфіку і їх гасіння відрізняється від боротьби з вогнем у населених пунктах. Тому наші вогнеборці були би клопотом, а не допомогою", – вважає Борис Васильківський.

Підтвердженням цієї думки є слова директора Регіонального Східноєвропейського Центру моніторингу пожеж Сергія Зібцева в інтерв’ю GreenPost.

"Наші вогнеборці, чи як зараз кажуть, рятувальники, дуже класні, але – у населених пунктах, не у лісі, де треба спецпідготовка. ДСНС України не має техніки, наприклад, у них не стоїть в ангарі трактор з плугами. Автомобілі ДСНС часто не можуть з’їхати з асфальту. Надзвичайники не знають лісових доріг та території. У них не налагоджена взаємодія з лісівниками, тренування формальні.

Найкраще екіпірована нацгвардія та підрозділи Лісової Служби США у Каліфорнії, там пожежні підрозділи всіх відомств працюють в одній системі – Incident Command System. Пожежники Австралії, Канади та Південної Америки йдуть за рівнем підготовки відразу за ними", – зазначає Зібцев.

Читайте також: Лісові пожежі: Австралія була приречена, Україну можна врятувати

Офіційні представники уряду Австралії заявили про наявність достатніх ресурсів для подолання наслідків лісових пожеж. Але є підстави сумніватися у цьому.

"10-50 тис. га [лісів] у США, наприклад, гасять півтора-два місяці. Залучають 150-200 осіб підготовленого персоналу. А якщо трапиться триста і більше пожеж одночасно, як у Австралії – просто не вистачає людей і техніки, ресурсів", – сказав Зібцев у інтерв’ю GreenPost.

Читайте також: Для відновлення Австралії знадобиться сто років

Автор: Олег Листопад
17 Січня 2020, 12:56

0 коммент.:

Дописати коментар