17 липня 2016

Херсонщина вже втратила більше 3 тис. га лісосмуг


ТОпорУкраїна втрачає тисячі гектарів полезахисних смуг, що мають захищати сільськогосподарські угіддя від посухи та ерозії ґрунтів. Про це свідчать результати моніторингу стану захисних насаджень, проведеного фахівцями Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру. Дослідження проводилось у 12 регіонах, де проблема збереження родючих ґрунтів стоїть найгостріше: Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Тернопільська, Харківська,Херсонська, Хмельницька, Черкаська області.
У всіх без виключення вказаних адміністративно-територіальних одиницях виявлено серйозне відхилення фактичних площ зелених захисних насаджень від показників, визначених за даними експлікації землі у проектах роздержавлення та приватизації земель сільськогосподарських підприємств (1995-1997 роки). Загальні втрати у 12 регіонах становлять 10071 гектарів.
Дерева у більшості випадків просто вирубуються місцевими мешканцями для побутових потреб або для перепродажу у якості дров чи пиломатеріалу.
Найбільші втрати захисних лісосмуг полів зафіксовані у Південних регіонах України: 
  • Херсонській (3271,2 га), 
  • Запорізькій (2266,4 га), 
  • Миколаївській (1653,8 га),
  • Одеській (1638,1 га) областях. 
Інші адміністративно-територіальні одиниці зазнали хоч і менших, але суттєвих втрат: 
  • Кіровоградська (958 га), 
  • Хмельницька (122,1 га), 
  • Дніпропетровська (76 га) тощо.
Полезахисні лісосмуги затримують сніг та зберігають вологу для майбутнього врожаю, не дають зливам змивати родючий ґрунт з полів, стримують вітер та пилові бурі. За експертними оцінками, на полях, які захищені лісосмугами, швидкість вітру знижується на 20-30%, вологість повітря збільшується на 3-5%, в два рази знижується непродуктивне випаровування вологи. Врожайність зернових підвищується на 5-7 ц/га.
Наявність лісосмуг є принциповою умовою ефективного агровиробництва в степових регіонах України, де як раз і зафіксоване найбільш активне їх знищення.
«Збереження полезахисних лісових смуг відіграє ключову роль для захисту ґрунтів та потребує координації зусиль кількох державних структур. На основі проведеного моніторингу ми готуємо розгорнуту аналітику у розрізі областей України. Вся інформація буде передана до Кабінету Міністрів України для вжиття необхідних заходів», – зазначає Максим Мартинюк, голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.
Він також відзначив, що виявлена проблема вкотре доводить необхідність впровадження в державі ефективного механізму контролю використання та охорони земель.
За матеріалами: Херсонщина за день
Дата публікації 17.07.2016 Автор: Редакція

0 коммент.:

Дописати коментар