22 вересня 2016

Лісгоспи в 2017 році платитимуть державі більше

Збільшення ставок лісової ренти передбачено проектом Державного бюджету України на 2017 рік

Зміни податкових надходжень, які охоплюють 588 млрд. гривень у доходах бюджету із загальної суми 706 млрд. гривень (за винятком надходжень від НБУ, фінансової допомоги ЄС тощо).

Ахметов, Пинчук и Коломойский станут "бюджетными олигархами"


В уряді розраховують на зростання податкових зборів і від підприємств, і від населення. Вони зростуть відповідно на 19% і 14% (або на 9,1 і 7,8 млрд. гривень). Але головна надія Володимира Гройсмана у наповненні казни – всі види акцизів, ввізні мита і т. д. Акцизи, треба сказати, взагалі традиційна паличка-виручалочка. Їх підвищенням традиційно затикають дірки в дохідній частині бюджету. Але вони мають і зворотний бік: догляд ринку в тінь. Наприклад, офіційно виробництво горілки в Україні за 8 місяців цього року скоротилося майже на 20% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 115 млн літрів. Хоча пити українці менше не стали.

Також у бюджеті закладено зростання ставок лісової ренти – її платитимуть державні лісгоспи. Як відомо, Європейський Союз вимагає від України скасувати заборону на експорт лісу-кругляка, який був введений в 2015 році. Очевидно, що зростання надходжень в цьому напрямку якраз і передбачає скасування мораторію. Але його треба ще затвердити у парламенті, хоча це буде проблематично, зважаючи на політизованість питання.

А ось рента на видобуток води буде зменшена. Цей податок не виправдав надій через труднощі адміністрування. Аналогічно і з рентою на видобуток «сонячного каменю» – бурштину. Ще рік тому в уряді сподівалися отримати 1,5 млрд. гривень від легалізації цього сірого ринку. Але плани залишилися планами - їх тепер навіть не включили до бюджету. Судячи з усього, в Кабміні не вірять, що бурштинову проблему вдасться вирішити, і цей ринок, процвітаючий в основному в Рівненській області, продовжить залишатися вотчиною нелегальних добувачів і кришують їх правоохоронців.

За матеріалами http://infokava.com/lang-uk/46332-akhmetov-pynchuk-y-kolomoyskyy-stanut-byudzhetnymy-olygarkhamy.html

0 коммент.:

Дописати коментар