21 вересня 2016

На Львівщині шкідник вразив 2 тис. га лісу. ФОТО

На Львівщині шкідник вразив 2 тис. га лісу (ФОТО)

Майже 2000 гектарів соснових насаджень в області зіпсував шкідник – вершинний короїд. Ця проблема стала основною темою виїзду спеціальної депутатської комісії Львівської обласної ради на лісові території, уражені недугою.

Про це повідомляє прес-служба Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.
unnamed-3
Комісія інспектувала лісові господарства Буського району. Там, скаржаться лісівники, цього року висохло близько 400 гектарів соснового лісу. Хворі дерева видно здалеку: хвоя на них пожовтіла, кора опадає.
unnamed-2
Коли уражену шкідником деревину вчасно не прибрати, лісова епідемія поширюється з геометричною прогресією, констатують фахівці. Мовляв, у пошкоджених стовбурах комахи плодяться і перекидаються на здорові дерева.
unnamed
Єдиний оптимальний спосіб боротьби з поширенням лісової епідемії – вчасна вирубка хворої деревини та засадження на її місці здорових саджанців. Однак на заваді стають бюрократичні перепони. Щоб отримати всі дозволи на санітарну чистку лісу, потрібно щонайменше три місяці, існують ще так звані ліміти на вирубку.
unnamed-4
Втрати лісового фонду – це лише один бік медалі. Інший – серйозні недонадходження до бюджетів. Деревина, яка тільки-но почала всихати, – це ще ділова деревина, за півтора-три місяці – це дрова, констатують лісівники.
Науковці з Лісотехнічного університету наголошують, що потрібно брати на озброєння польський досвід. Мовляв, там рішення про вирубку хворої деревини лісівники приймають миттєво.
unnamed-5
На відміну від Польщі, у наших лісівників наразі зв’язані руки. Ба більше, на рівні області є ініціативи щодо повного мораторію на вирубку деревини: як здорової, так і хворої. Це питання, зокрема, мають розглядати 27 вересня на сесії Львівської обласної ради.
Фото: Львівське ОУЛМГ
Leopolis.news
http://strichka.com/item/52529852

0 коммент.:

Дописати коментар