21 вересня 2016

Депутат погрожує виходом з коаліції на цьому тижні

Ждемо розвитку подій, повтора "подвига" Миколи Томенка та нагадуємо, що посада Першого заступника Голови Держлісагентства звільняється. Приходьте до нас зі своїм Офісом реформ та переконайте суспільство на своєму досвіді про Ваші наміри...



Остап Єднак запевняє, що новий керівник Держлісагентства законсервує корупцію у органі
Позафракційний народний депутат Остап Єднак обіцяє до кінця тижня вийти з коаліції. Про це він заявив після оголошення результатів конкурсу на посаду керівника Державного агентства лісових ресурсів. Конкурсна комісія з питань вищого корпусу державної служби 20 вересня обрала головою Держлісагентства Христину Юшкевич (нині виконує обов’язки керівника) і визначила резервним кандидатом Анатолія Бондара (радник Юшкевич).

«Уряд Гройсмана ігнорує процес розробки реформ в лісовій галузі. Свідомо консервує радянську систему. Це хибний шлях, і на жаль цей шлях обрав коаліційний уряд. З новообраним керівництвом галузі це ще й корупція та зловживання. І я не впевнений, що нам по дорозі. До кінця поточного тижня мною буде прийняте рішення щодо перебування в коаліції», - написав Єднак у своєму блозі.

У коментарі «Главкому» він детальніше пояснив причини свого рішення.

«Це був перший конкурс на посаду керівництва центрального органу виконавчої влади. Він мав бути показовим, залучити кращих фахівців і лідерів галузі. Але на конкурс подалось лише 17 кандидатів, причому більше половини – це були люди, які були причетні до зловживань при попередній владі», - пояснив нардеп.

Остап Єднак нагадав, що за фактично рік керування пані Юшкевич Держлісагенством в якості в.о. агентство так і не вдосконалило механізми реалізації деревини, не з’явились нові санітарні правила вирубки лісів і не відбулось оновлення кадрів в лісовому господарстві.

«Учасники ринку, деревообробники говорять, що існує централізована корупція при експорті лісу. І вона фактично закорінена в Держлісагенстві серед радників голови, - зазначив депутат у розмові з «Главкомом». – Те, що Юшкевич виграла конкурс говорить про те, що буде консервація системи, яка працювала не перший рік: жодних системних змін, продовження кількості зловживань, збільшення незаконних рубок, хронічний дефіцит фінансування, торгівля посадами, корупція при експорті, при реалізації деревини».

Наразі її затвердження на посаду, як додає нардеп, є політичною відповідальністю прем’єр-міністра.

«У мене є претензії не лише до конкурсу, а й до відсутності будь-яких дій з боку уряду і прем’єр-міністра по системній реформі в лісовій галузі. Коаліційна угода чітко говорить, що мають бути системні реформи. Не повинно мати лісагенство повністю вплив на всю діяльність. Вони контролюють і керують всіма лісгоспами, призначають директорів, формують лісову політику, говорять, де можна рубати і скільки можна рубати, коли є порушення – самі призначають перевірки. Це повністю закрита система. Уряд мав за ці вже фактично два роки розділити функції лісагенства, а не робити з нього такого корупційного монстра. Та уряд системно це ігнорує», - сказав Єднак.

І наголосив, що готовий до виходу з коаліції.

«Одне питання тут – це системна корупція і непрозорість конкретного конкурсу. Друге: якби уряд і прем’єр-міністр проявляли б ініціативи, і якби я знав, що через два-три місяці буде створена і запрацює при Кабміні робоча з системної реформи, можна було б це ще стерпіти. Але тут призначили конкретних людей, які будуть продовжувати зловживання, і до того ж не роблять системних реформ. Мені така політика уряду незрозуміла. Я не буду співучасником цього злочину», - зазначив він.

«Я розглядаю варіант виходу з коаліції, якщо найближчим часом, власне, до кінця цього тижня не почую від Кабміну, що є якась реакція, зокрема, на ці мої заяви. Можна сказати: окей, ми призначаємо зараз цих людей, бо вони виграли формально конкурс, але ми при КМУ створюємо робочу групу, напрацьовуємо системні реформи і до кінця року проведемо їх і обговорення, і опрацювання і так далі. Тоді це буде нормальна позиція. Якщо ж і надалі буде мовчання і ігнорування, і зловживання, я не бачу себе в цій коаліції, я буду в опозиції, і це буде нормальна опозиційна риторика», - резюмував нардеп.

0 коммент.:

Дописати коментар