Спочатку потрібно зібрати шишки, найкращий час для цього серпень-вересень. Шишки мають відлежатися понад 90 днів, щоб вийшла зайва волога, потім їм сортують, прогрівають близько двох діб у спеціальних сушильних шафах до повного розкриття. Потім очищують від сміття у барабані, відокремлюють від насіння крилаток, просіюють вручну на вітру, а далі уже в кімнаті для зберігання насіння розважують та засипають майбутні дерева у бутлі, де насіння може зберігатися до 10 років. На кожну партію заводять паспорт.
Як розповів лісничий Кедринського лісництва Василь Золотар, восени зібрали відносно невеликий урожай смереки – всього дві тонни шишок. Після переробки отримали лише 2% від заготівлі. За одну зміну у лісництві переробляють до 150 кілограмів шишок, – повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.
0 коммент.:
Дописати коментар