24 червня 2017

Заказник Шевченківський ліс повністю знищений вирубками

У 2010 р з наукового обгрунтування, підготовленого вченими Київського університету і Київського еколого-культурного центру, в Вишгородському районі Київщини, на території Шевченківського лісництва Димерського лісгоспу був створений на площі 53, 5 га ландшафтний заказник місцевого значення "Шевченківський ліс". В обґрунтуванні, яке я особисто підписував, сказано, що заказник "є цінним дубовим лісом". Через 7 років, в червні 2017 р ми перевірили, як поживає наш заказник. Виявилося, що це не заказник, а фікція. Цінного дубового лісу в наявності немає. Він весь знищений суцільними рубками головного користування в 2011 р,, про що свідчать спеціальні стовпчики, встановлені лісниками. Замість "цінного дубового лісу" всюди посаджена монокультура-сосна. Всі три охоронних знака, які були встановлені навколо заказника, поламані і не були поновлені лісниками. На території заказника ведеться полювання.

Виникає питання-кому і навіщо потрібні такі липові заказники, повністю знищені рубками? Охорони природи? -Звичайно немає. народу України? Теж немає. Вони потрібні чиновникам Мінприроди, які звітують про "виконану" роботу "збільшенням відсотка заповідності" і, по суті, дурять всіх нас. А персональну відповідальність за таку "природно-заповідну липу" несе т.в.о.. директора Департаменту екомережі та заповідної справи Мінприроди України Г.Парчук, який постійно і активно виступає проти пропозицій екологічної громадськості законодавчо заборонити полювання і рубки в заказниках (мовляв тоді лісники НЕ будуть погоджувати створення нових заказників). Але кому і навіщо потрібні такі "узгоджені" лісниками заказники як Шевченківський ліс? Вони потрібні тільки Парчуку і його помічниці Н.Драпалюк, яка теж за полювання в заказниках.

Але нам такі "заказники" не потрібні. Тому КЕКЦ буде піднімати питання про закриття заказника "Шевченківський ліс", як втратив свою екологічну цінність в слідстві суцільних рубок.

На фото- поламані охоронні знаки, сліди суцільних рубок в липовому заказнику "Шевченківський ліс".


Вол.Борейко

0 коммент.:

Дописати коментар