14 червня 2017

Смілянський лісгосп: єдина команда — ефективна робота


Юрій Сегеда

Завжди попереду

Щоб лісу було багато й сам він був міцним і здоровим, працюють лісівники — самовіддано, на високому професійному рівні, застосовуючи в його вирощуванні, розвитку, захисті сучасні технології.

Саме так діє колектив державного підприємства «Смілянське лісове господарство», яке майже тринадцять років очолює Юрій Сегеда (на знімку вгорі). З року в рік це підприємство незмінно посідає лідируючі позиції в трудовому змаганні серед лісгоспів області, які входять до складу Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства. А, приміром, протягом 2013-2015 років Смілянський лісгосп взагалі утримував першість у лісовій галузі області. Сюди приїжджають за досвідом лісівники з усіх регіонів України, тут проводяться обласні та всеукраїнські науково-практичні конференції, семінари, наради. Бо у смілянських лісівників і справді є чому повчитися — як сучасним методам господарювання, так і досягненням у покращенні якісного складу підпорядкованих їм лісів, їх упорядкуванню, розвит­ку, раціональному використанню, застосуванню новітніх технологій тощо.

А в деяких напрямках лісової діяльності Смілянський лісгосп взагалі є першопроходцем. Так, ще десять років тому це підприємство, по суті, першим в області запровадило вирощування сіянців лісових культур методом закритої кореневої системи, яка позитивно впливає на ріст і захищеність рослин від шкідників і економічно вигідна для лісгоспу, оскільки зникає потреба у висаджуванні великої кількості сіянців, надмірних затратах праці. Одним із перших це підприємство створило єдину систему електронного обліку деревини. А три роки тому Смілянський лісгосп — єдиний на Черкащині — отримав сертифікат FSC, який засвідчив, що його продукція, як і сама діяльність підприємства, відповідають міжнародним стандартам. Цього року міжнародний аудит, який за цей час уже втретє проводився на підприємстві, знову підтвердив: Смілянський лісгосп дотримується принципів і критеріїв FSC у питаннях лісокористування, веденні економічної, екологічної, соціальної діяльності.

Бути лісівником — це покликання


Ліси, підпорядковані Смілянському лісгоспу, — великі. Їх площа становить 36,1 тисячі гектарів, розташованих у Смілянському, Городищенському та Корсунь-Шевченківському районах. І вони надзвичайно гарні, бо в їх розвиток, упорядкування смілянські лісівники вкладають не тільки фахові знання, щоденну нелегку працю, але й душу.

— У нашому колективі, в якому на цей час трудиться 174 працівники, — говорить Юрій Сегеда, — не віднайдеться жодного, хто був би байдужим до лісу. Взагалі, якщо ти прийшов у лісову справу, то це, здебільшого, — назавжди. Ліс — це ніби живе створіння з доброю і світлою енергетикою до людей, до цього світу, якому він служить. І наше завдання — нічим не порушити це його призначення. Вирубуємо старі та хворі дерева, чагарники, які шкідливі для лісової екосистеми, на площах лісосічного фонду відновлюємо лісові культури, вирощені в наших лісорозсадниках, доглядаємо за молодими саджанцями тощо. Роботи в лісі багато і вона безперервна. Слід сказати, що майже всі наші лісові масиви — рукотворні. Їх саджали попередні покоління лісівників, за що їм можна лише низько вклонитися. Ми продовжуємо їхню справу і, заліснюючи території, робимо все, щоб наша земля повнилася здоровими, міцними лісами, а наші онуки та правнуки могли нам за це подякувати.

Ліси ростуть у майбутнє


Щороку Смілянський лісгосп створює близько 200 гектарів лісових культур, у тому числі й 15 гектарів нових лісів. Останніх могло б бути й більше, якби питання передачі лісгоспам земель, непридатних для сільськогосподарського виробництва, було вирішене на державному рівні, а органи місцевого самоврядування спільно з Держгеокадастром визначилися з площами, які підлягають залісненню — деградованими, враженими ерозією ділянками. А таких і в Україні, і в нашій області немало. І, на жаль, стає все більше у зв’язку зі зміною клімату через глобальне потепління, виснаження грунтів через відсутність сівозмін, перенасиченість їх хімією. Тож поки що основна робота лісівників — це лісовідновлення, коли на площах зрубів висаджуються сіянці, які згодом стануть повноцінним лісом. Так, минулого року Смілянським лісгоспом було створено 171,9 гектара лісових культур, а в першому кварталі цього року вже лісовідновлено майже 60 гектарів території. Причому в рамках традиційної акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» садіння лісу відбувалося спільно, до нього долучилися учні шкіл, студенти, громадськість, депутати різних рівнів, представники владних структур.

Посадкового матеріалу було достатньо, адже в постійних і тимчасових розсадниках Смілянського лісгоспу щорічно вирощується 800 тисяч стандартних сіянців дуба звичайного, сосни, горіха чорного та інших порід дерев, якими поповнюється й розвивається лісове безмежжя цього краю. А для того, щоб посадкового матеріалу було, як-то кажуть, «з запасом» смілянські лісівники щороку заготовляють понад шість тонн лісового насіння. Для заготовки та зберігання насіння в лісгоспі є сучасна сушарка, холодильні камери, в яких насіннєвий матеріал може зберігатися роками без втрати своїх якісних властивостей. А є насіння — буде й міцне коріння. Отже, за будь-яких погодних випробувань розвиток смілянських лісів не припиниться.

Яка робота — така й зарплата


Тут взагалі все роблять по-господарськи, на високому професійному рівні, прораховано і на результат. Кожний працівник з великою відповідальністю ставиться до своєї ділянки роботи і до економічного розвитку господарства в цілому. У Смілянському лісгоспі одна з найвищих у лісовій галузі області загальнорічна продуктивність праці на одного працюючого, яка до того ж постійно зростає. Так, якщо в 2015 році цей показник становив 430 тисяч гривень, то у 2016-му — вже майже 514 тисяч гривень. Показник же перших трьох місяців цього року в 162,7 тисячі гривень передбачає, що до кінця року продуктивність праці перевищить 600 тисяч гривень. Відповідно зростає й середня щомісячна заробітна плата: 2015 рік — 7,3 тисячі гривень, 2016 рік — понад 10 тисяч гривень, в першому кварталі ц.р. — 12 тисяч гривень.

Підприємство діє ефективно, на розвиток, може дозволити собі придбання високопродуктивної техніки (приміром, той же сучасний козловий кран для нижнього складу, трактори тощо). І при цьому не бере кредити в банку, бо має власний дохід, а отже, може само себе інвестувати. Такі фінансові можливості лісгосп сьогодні має передусім завдяки реалізації деревини на аукціонах та раціональній розробці лісосік, яка, до речі, відбувається на цілком обґрунтованих підставах і з залученням громадськості.

Бережемо ліси спільно


Ліси Смілянського лісгоспу ошатні та розкішні. Це відзначають усі, хто хоч раз приїхав сюди для відпочинку. І це передусім заслуга лісництв, які входять до складу цього підприємства, — Смілянського, Володимирівського, Будянського, Городищенського, Мліївського та Сунківського, з лісничим якого Іваном Комаром і наша розмова.

— Іване Івановичу, Сунківське лісництво для любителів відпочинку в лісі — одне з найбільш привабливих. Наповнене енергетикою добра і спокою лісове безмежжя, унікальний комплексний заповідник «Сунківський», упорядковані рекреаційні зони, наближеність до Сміли — все це заохочує до того, щоб сюди приїхати.

— Відпочивальників, починаючи з весни і до осені, у нас дійсно немало. Ліс дарує людям радість спілкування з природою, відчуття краси, оздоровлення. Він і лікар, і розрадник, і гостинний господар для всіх, хто його відвідує. Інша справа, що й гості повинні ставитися до нього з повагою, бережливо, не завдавати шкоди йому своєю поведінкою, неохайністю, нехтуванням протипожежними вимогами. Та нерідко буває все навпаки. На місцях відпочинку люди залишають після себе купи сміття, хтось, навіть не замислюючись, що станеться потім, може кинути тліючий недопалок у суху траву, інший, заради розваги, зламати гілку. І це не просто низький рівень культури, а й нерозуміння того, що ліс — це живий організм, якому болять такі необачні, а часом і небезпечні вчинки. Засмічують ліс і жителі навколишніх сіл, які виносять на узлісся різний непотріб, створюючи таким чином стихійні сміттєзвали ща. У місцях відпочинку після вихідних у лісових насадженнях чого тільки не побачиш. І ми змушені все це прибирати, бо сміття може стати як бактеріологічною, так і пожежонебезпечною загрозою для лісу.

Тому хочу звернутися до всіх, хто відпочиває в лісі, живе поруч із ним: ставтеся дбайливо та відповідально до лісових насаджень! І ліс вам за це віддячить сторицею — чистим повітрям, своїми оздоровчими властивостями.

— Літо — пожежонебезпечний для лісу сезон.
— Знову ж таки передусім через людський фактор — розведенням багать у лісі (хоча це сьогодні категорично заборонено, а на порушників чекають досить серйозні штрафи), спаленням сміття біля сільських садиб тощо. Тому ми, лісівники, діємо в цей період в особливо напруженому режимі. Всі наші лісові масиви, а це 8300 гектарів, знаходяться під постійною охороною. В лісгоспі чергують три пожежні станції, затверджені мобілізаційні заходи, спрямовані на попередження та гасіння пожеж. На базі Сунківського лісництва днями було проведене спільне практичне навчання лісової охорони та спеціалістів Смілянської районної пожежно-рятувальної частини ДСНС, де застосовувалися різні методи гасіння загорань. У нас встановлено систему відеоспостереження за лісами, попереджувальні знаки. Щомісяця ми створюємо понад 30 кілометрів мінеральних смуг для зупинення розповсюдження можливих пожеж, для чого використовуємо виділений нам лісгоспом новий трактор МТЗ-82 з плугом ПКЛ-70, маємо відповідний пожежний інвентар, ємкості для води з мотопомпою тощо.

— Цієї весни сунківські лісівники посадили 28 гектарів лісу.
— До цієї роботи в рамках акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» приєдналося немало людей — учні місцевих шкіл, представники влади, громадських організацій. Тільки працівниками Смілянської райдержадміністрації було висаджено шість тисяч сіянців дуба звичайного, вирощених у коробах. Для багатьох це взагалі було відкриття — як садити лісове дерево, наскільки значима це робота для покращення навколишнього середовища. Одна справа, коли ти розумієш це теоретично, й зовсім інша, коли людина власноруч саджає дерева, які через десятиліття стануть справжнім лісом — повноцінним виробником кисню й окрасою нашого краю.

— Доглядати таку велику лісову територію, думається, непросто.
— Роботи в лісі дійсно немало. Та коли вона виконується спільно і злагоджено, то це тільки в радість. Я можу цілком покластися на колектив, який хоча й очолюю менше року, але який за цей час став для мене рідним. Помічник лісничого Артем Олександрович Малотринський, старший майстер Іван Олексійович Ізмайлов, майстер лісу Володимир Володимирович Шпак, тракторист Микола Іванович Сюмаченко та інші — це фахівці, які роблять честь лісовій галузі. Та й взагалі весь Смілянський лісгосп на чолі з директором Юрієм Юрійовичем Сегедою — це одна дружна висококваліфікована команда, де досвідчені спеціалісти допомагають молодшим, кожний працює з повною віддачею і всіх об’єднує одне почуття — любов до лісу і відповідальність за нього.

Записала Наталя Віргуш

RedTram

0 коммент.:

Дописати коментар