04 червня 2017

Вчені розробили хімічний відбиток для захисту деревини



Імпортний брус зазвичай має супровідну документацію, де описано географічне походження дерева, тому покупці можуть перевірити товар і оцінити законність покупки. Однак не все так райдужно, так як браконьєри давно навчилися підробляти подібні документи, тому вчені з Тихоокеанської Північно-Західної дослідницької станції розробили метод визначення дерева за хімічним підписом, аналогу - як по відбитку пальця.

Щоб створити відбиток дерева дослідники, під керівництвом доктора Річарда крон, використовували метод, відомий як DART-TOFMS, що дозволило їм виявити наявність і відносний вміст різних хімічних речовин в річних кільцях приросту зразків деревини, взятих з двох популяцій дерев.

Самі зразки були крихітними, і вони можуть бути підготовлені до аналізу протягом 15 секунд, тобто часу йде навіть менше, ніж читати документацію, що йде з брусом.

На даний момент при порівнянні зразків, взятих від 188 дерев, вчені змогли визначити приналежність зразка до тієї чи іншої популяції із ймовірністю 70-76 відсотків Цифра швидше за все покращиться, оскільки технологія удосконалюється.

Автор Ника Шульц
-04.06.2017

0 коммент.:

Дописати коментар