02 жовтня 2017

Лісова галузь знову залишиться без фінансування?

Згідно Проекту Державного бюджету України на 2018 рік за кодом 2805060 “Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді” Державному агентству лісових ресурсів України планується виділити 151 млн. гривень.



У минулі роки на цю бюджетну програму виділялось:

2017 рік – 141 млн. гривень
2016 рік – 66 млн. гривень
2015 рік – 398 млн. гривень

Рік тому фахівці Державного агентства лісових ресурсів порахували, що мінімально необхідна сума для забезпечення функціонування лісової галузі за цим кодом – 422 млн. гривень. Зрозуміло, що в цьому році в зв’язку з інфляцією тільки збільшилась.

Фактично, як і в 2017 році коштів, які закладені в Державному бюджеті на 2018 рік вистачить лише на забезпечення діяльності бюджетних установ в системі Держлісагенства.

І без бюджетного фінансування знову лишаться :
  • Роботи з лісовпорядкування
  • Неприбуткові лісгоспи
  • Пожежна охорона
  • Створення захисних лісонасаджень та полезахисних лісосмуг
  • Лісозахисні установи

Відповідно, лісогосподарські та лісомисливські господарства, ВО “Укрдержліспроект” та спеціалізовані лісозахисні станції лишаться, як і минулі два роки, на самофінансуванні.

Це призводить до того,що :
  • Лісгоспи лишаються зацікавлені в максимально можливому обсязі рубок, бо це є єдиним джерелом їх фінансування і заробітна плата їх працівників прямо пропорційна обсягу коштів, зароблених на рубках. І ті неприбуткові лісгоспи, які мають великий відсоток неексплуатаційних лісів в лісовому фонді (лісів природно-заповідного фонду, рекреаційних,захисних лісів тощо) будуть вимушені шукати будь-які способи проведення рубок в цих лісах. Прикладами таких лісгоспів є лісогосподарські підприємства південних областей та окремі лісгоспи інших регіонів – наприклад ДП “Кутське лісове господарство” та ДП “Львівське лісове господарство”
  • У зв’язку з відсутню в неприбуткових лісгоспів достатніх коштів на заробітну плату лісовій охороні та паливно-мастильні матеріали буде катастрофічно збільшуватись обсяг самовільних рубок та лісових пожеж.
  • Єдиним вагомим джерелом надходження лісовпорядних та лісозахисних підприємств лишаються кошти, які їм платять лісгоспи за проведення лісовпорядкування та оцінку санітарного стану насаджень. В цих умовах лісовпорядники та лісозахист стають фактично залежними від лісгоспів – і тому вимушені йти на «компроміс» щодо призначення потрібних лісгоспам рубок.
  • Залишення функціонування “сірих” схем перерозподілу в “ручному” режимі коштів та лісопродукції від прибуткових лісгоспів Полісся, Карпат та Лісостепу на діяльність лісгоспів степової зони

Окрім того, лише в 2017 році ВРУ був прийнятий ряд законів які додатково обмежують проведення рубок. І аби вони почали працювати, необхідно знайти кошти на лісову охорону, неприбуткові лісгоспи та роботу лісовпорядних та лісозахисних установ. Без цього не вийде врятувати цінні ліси і чергові законодавчі обмеження на проведення рубок будуть призводити тільки до катастрофічного збільшення самовільних рубок і відповідно знищення цінних природних ресурсів.

При цьому, лише одних надходжень у вигляді рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в Державний бюджет України очікується на суму 365 млн. гривень. Хоча, окрім цього, підприємства в сфері управління Державного агентства лісових ресурсів сплачують ренту плату за спеціальне використання лісових ресурсів в місцеві бюджети, податки на прибуток, податки на доходи фізичних осіб та всі інші податки та збори на суми в сотні мільйонів гривень. Відповідно кошти на фінансування лісової галузі наявні в достатньому обсягу лише за рахунок надходжень від самих лісгоспів!

Тому ЕПЛ звернулось до Державного агентства лісових ресурсів з проханням повідомити в якнайшвидчі терміни , яка сума необхідна за кодом 2805060 на 2018 рік, надати паспорт бюджетної програми та обгрунтування необхідності її виділення. На основі цього будуть підготовлені звернення до бюджетного та екологічних комітетів ВРУ, Мінфіна, Мінприроди, МінАПК та Адміністрації Президента України щодо забезпечення фінансування лісової галузі на 2018 рік.

За додатковою інформацією звертайтеся до:

Тєстов Петро, еколог ЕПЛ
email: office@epl.org.ua, petro.testov@gmail.com
тел.: (032) 255 76 82

0 коммент.:

Дописати коментар