14 травня 2019

На Запоріжжі затвердили план боротьби з пожежами в екосистемах



Під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Андрія Антонова відбулося чергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У засіданні також взяли участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Скобліков, члени комісії.

Про заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів і сільгоспугідь у весняно-літній період 2019 року доповів заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Ясинецький.

Одночасно з початком жнив у 2018 році на полях Більмацького, Веселівського, Вільнянського, Запорізького, Михайлівського, Приазовського та Токмацького районів пожежами знищено майже 120,7 гектара озимої пшениці. В минулому році зафіксовано п’ять пожеж, у результаті яких постраждало 27,7 га.

У лісах Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства сталося 56 лісових пожеж, при цьому пройдена вогнем площа склала 49,35 га, а за 2017 рік сталося 327 пожеж на площі 863 га, в тому числі верхових 210 га. Таким чином, кількість лісових пожеж у 2018 зменшилась майже в шість разів, а площа – майже у 18 разів відповідно до аналогічного періоду 2017 року.

За станом на 02.05.2019 року сталося чотири лісові пожежі на площі 9,5 га.

У 2019 році лісгоспами розпочато профілактичні та попереджувальні заходи з охорони лісів від пожеж.

На цей час створено 205 км нових мінералізованих смуг та на 558 км проведено догляд за ними. Проведено 44 рейди, перекрито 49 позапланових доріг, виставлено 77 аншлагів наочної агітації.

Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації разом з Головним управлінням ДСНС України у Запорізькій області і Департаментом з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації розроблено «План дій структурних підрозділів обласної державної адміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, територіальних органів міністерств та відомств щодо попередження пожеж у весняно-літній період 2019 року».

Для оперативного реагування на гасіння пожеж в області щодня на оперативному чергуванні перебувають 340 рятувальників та 90 одиниць пожежної і спеціальної техніки ГУ ДСНС України у Запорізькій області.

Проводиться робота з підпорядкованими підрозділами ГУ ДСНС України у Запорізькій області щодо взаємодії з місцевими органами влади на випадок гасіння пожеж у природних екосистемах та залучення до гасіння пожеж служб цивільного захисту, власників та орендарів земельних ділянок, лісокористувачів, підприємств, організацій та місцевого населення.

Для забезпечення оперативної готовності до ліквідації пожеж, подій, надзвичайних ситуацій, характерних для весняно-літнього періоду, в підпорядкованих підрозділах ГУ ДСНС України у Запорізькій області проводяться додаткові технічні огляди та доукомплектування пожежно-рятувальної техніки. Особливу увагу приділено автомобілям підвищеної прохідності з великим запасом води. Створено необхідні резерви паливно-мастильних матеріалів для реагування на пожежі в природних екосистемах області.

На засіданні члени комісії погодили «План дій структурних підрозділів обласної державної адміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, територіальних органів міністерств та відомств щодо попередження пожеж у весняно-літній період 2019 року».

0 коммент.:

Дописати коментар