29 серпня 2019

У серпні через лісові пожежі в атмосферу потрапило понад 250 тонн СО2

З початку 2019 року пожежі знищили понад 1,8 млн гектарів лісів Амазонії


фото DR

Масштабні осередки вогню в Амазонії «cтали додатковим стресом для клімату та природного середовища Землі після червневих і липневих пожеж в Арктиці». За перші 25 днів серпня в атмосферу потрапило 255 млн тонн двоокису вуглецю, повідомила в середу в Женеві Всесвітня метеорологічна організація (ВМО), пише news.tut.by.

Згідно з даними служби Євросоюзу зі спостереження за атмосферою, в Амазонії було зареєстровано майже 4 тисячі пожеж, які «призвели до вивільнення з 1 по 25 серпня 255 мегатонн двоокису вуглецю, а також великої кількості окису вуглецю».

Крім того, стався викид в атмосферу таких токсичних газів, як окис азоту і неметанові органічні сполуки. Метеорологи звертають увагу на «пряму загрозу», яку вогонь і подібні викиди становлять для корінного населення регіону.

«Пожежі в Амазонії пішли слідом за безпрецедентними червневими і липневими пожежами в Сибіру і в районах Арктики, Гренландії і Аляски», – нагадує ВМО. В даний час, крім Амазонії, широкомасштабні осередки вогню зафіксовані в країнах південного тропічного поясу Африки, зокрема в Анголі.

Експерти нагадують, що посухи в Амазонії в минулому «відігравали велику роль, посилюючи пожежі». Разом з тим, на думку фахівців Європейського космічного агентства і NASA, «час і місце загорянь, зафіксованих в 2019 році на початку сухого сезону», більшою мірою вказують на навмисні підпали і розчищення території, ніж на наслідки регіональної посухи.

Масштабні лісові пожежі охопили територію Бразилії, Болівії і Парагваю. За даними бразильського Національного інституту космічних досліджень, з січня по серпень пожежі знищили більше 1,8 млн га лісів Амазонії.

Нагадаємо, Бразилія відмовилася від грошей, запропонованих країнами G7 на гасіння лісових пожеж.

29 СЕРПНЯ 2019, 20:39

0 коммент.:

Дописати коментар